Glas Javnosti

EU je već kaznila Gugl sa više od 10 milijardi dolara, a sada je i Nemačka pokrenula istragu protiv ove kompanije

Svet
Autor:

Evropska Unija je u proteklih nekoliko godina, zbog kršenja pravila poslovanja, kaznila kompaniju Gugl sa ukupno više od 10 milijardi dolara, a ovih dana je najpoznatiji svetski internet pretraživač postao predmet nove istrage i to u Nemačkoj.  

 

Nemačka Federalna kanceralija za kartele  (FCO) je saopštila da će istražiti kompaniju Gugl  zbog nezakonite strateške prednosti koju može da ostvari pribavljanjem ogromne količine podataka od korisnika. Istraga će biti sprovedena u skladu sa nedavnom dopunom nemačkog zakona koji omogućava pravovremeno i efekasnije delovanje protiv ovakve poslovne prakse velikih tehnoloških kompanija.

 

Nadležne nemačke institucije upozoravaju da bi glavni servisi ove kompanije, kao što su Jutjub, zatim gugl mape, Android i  Hrom mogli biti zabrinjavajući u odnosu prema konkurenciji na svim tržištima.

Predsednik FCO Andreas Mund (Mundt) je predočio da će biti ispitano  - da li korisnici usluga Gugla imaju dovoljno izbora prilikom pretraga na internetu i o tome kako Gugl koristi njihove podatke.

FCO vodi dve istrage istovremeno. Jednu protiv Gugla u Nemačkoj i drugu protiv njihovog glavnog predstavništva u Evropi - u Irskoj.

 

Promene nemačkog zakona o konkurenciji su omogućile nadležnima da budu znatno efikasniji u ispitivanju poslovanja ovih tehnoloških giganata. FCO je, takođe, pokrenuo istragu i povodom poslovanja kompanija Fejsbuk i Amazon.

Evropska komisija je do sada tri puta kažnjavala ovu kompaniju zbog antikonkurentskog ponašanja I to sa iznosom od 2,7 milijardi dolara u 2017. godini, godinu dana kasnije sa pet milijardi I 2019. Sa još 1,7 milijardi dolara.

Gugl je uvek odbacivao optužbe Evropske komisije, a prošle godine su I podneli žalbu na presudu.

(Glas Javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR