Glas Javnosti

EU aktivira IPCR da koordinira mere podrške EU kao odgovor na zemljotrese u Turskoj i Siriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Švedska je kao predsednica Saveta Evropske unije, odlučila da aktivira Integrisani odgovor na političku krizu (IPCR) za koordinaciju mera podrške EU, kao odgovor na zemljotrese u Turskoj i Siriji, u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom.

Aranžmani IPCR imaju za cilj jačanje sposobnosti Evropske unije, sve u cilju da donosi brze odluke u slučajevima velikih međusektorskih kriza koje zahtevaju odgovor na nivou EU. Kroz ovaj mehanizam, predsedavajući Savet koordinira politički odgovor na krizu okupljanjem institucija EU, država članica i drugih ključnih aktera, prenosi N1.

Navedene aranžmane je Savet odobrio 25. juna 2013. godine. U decembru 2018. godine, Savet je usvojio odluku kojom se oni pretvaraju u pravni akt.


Podsećamo, zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio  južni deo Tursku i Siriju. To se osetilo u velikom delu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regionu. Prema USGS-u, katastrofalni zemljotres magnitude 7,8 dogodio se u 04.17 po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Usledili su brojni manji zemljotresi, ali i jedan veći na istom području jačine 7,7 stepeni.

Najnovije informacije govore da je u Turskoj i Siriji poginulo više od 2.500 ljudi, dok je nekoliko hiljada povređeno. Popodne Tursku i Siriju pogodila su dva nova jaka zemljotresa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR