Glas Javnosti

ESKOBAR DANA PRED KONGRESMENIMA: Na Zapadni Balkan gledaju kroz prizmu devedesetih godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar govoriće danas u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.

Eskobar učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije.

Telo broji dvadeset članova od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Eskobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u tom regionu, najviše na relaciji između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini, piše Glas Amerike.

Uoči pretresa Eskobar je u obraćanju učesnicima Jedanaestog beogradskog bezbednosnog foruma organizovanog u Srbiji preko video linka poručio da "mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to čini kroz prizmu 21. veka“.

„Želja Sjedinjenih Država je da svih šest zemalja regiona postanu članice Evropske unije. To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku”, rekao je Eskobar.

Kao jedan od najvećih izazova Eskobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina, mada je, kako je ukazao, trebalo odavno da budu rešeni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR