Glas Javnosti

ESKALACIJA SUKOBA: I Azerbejdžan proglasio ratno stanje! Veliki broj stradalih, REPORTERI BEŽE SA TERENA DA SAČUVAJU GLAVE... (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinskog jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih meseci. Posle Jermenije i Azerbejdžan je proglasio ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona.

U otvorenoj vatri koju su pokrenule snage Jermenije duž linije razdvajanja, ima poginulih i među civilima i među vojskom- izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Dodao je da je vatra otvarana iz različitog oružja, uključujući i ono velikog kalibra.

Alijevi je izjavio da ove događaje smatraju još jednom vojnom provokacijom Jermenije i naglasio da neće ostati nemi na jermenske akcije.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje.

I u Jermeniji je premijer Nikol Pašinjan proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Region Nagorno-Karabah saopštio je danas da je u jutrošnjim sukobima sa snagama Azerbejdžana poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.

Tokom dana vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Jedinice Armije odbrambene Karabaha nanose neprijatelju štetu u tehnici i ljudstvu.

Na snimku se vidi serija artiljerijskih napada na kolonu neprijateljskih tenkova i borbenih vozila pešadije.


Armija odbrane Nagorno-Karabaha nanosi moćne i precizne udare na azerbejdžanske položaje i oklopna vozila. Snimak napada objavila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Kako na svom Fejsbuku piše portparol jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan, prethodnica AO Karabah sprovodi uspešna kaznena dejstva nanoseći neprijatelju gubitke u tehnici i ljudstvu.

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi u saopštenju da je Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karbahu izgubio 4 helikoptera, 15 bespilotnih letelica i 10 tenkova i borbenih vozila, javlja RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Jermenije uz saopštenje objavilo je i snimke uništavanja tenkova.

Reporteri turske novinske agencije Anadolije našli su se danas u blizini udara jermenskih projektila dok su snimali kadrove u azerbejdžanskom selu Kapanliju.

Navodi se da je uz ekipu Anadolije na tom području radila i reporterska ekipa Turske radiotelevizije (TRT), a neposredno pre napada novinari su uočili dva jermenska drona kako ih nadleću.

Usledilo je granatiranje mesta u čijoj su se blizini nalazile novinarske ekipe. Reporteri su stali u zaklon iza vozila, niko od njih nije povređen, a zbog nastavka napada bili su primorani da se vozilom udalje s tog mesta.

 

(Glas javnosti/b92/Kurir)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR