Glas Javnosti

ERDOGAN ZAPRETIO MEDIJIMA: Biće odmazde u slučaju objavljivanja štetnih sadržaja

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je turskim medijima odmazdom ako budu objavljivali sadržaj kojim se narušavaju osnovne vrednosti zemlje.

To bi mogao da bude uvod u jačanje cenzure u tom sektoru.

U obaveštenju objavljenom u Službenom glasniku Erdogan navodi da su te mere potrebne kako bi se zaštitila turska "nacionalna kultura" i sprečio "štetni uticaj na razvoj dece kao rezultat izloženosti štetnom sadržaju na svim pisanim, verbalnim i vizuelnim medijima.

Erdogan nije precizirao šta bi to bio štetan sadržaj, ali je naveo da će se preduzeti pravne mere protiv "otvorenih ili prikrivenih aktivnosti kroz medije s ciljem potkopavanja naših nacionalnih i moralnih vrednosti te narušavanja naše porodične i društvene strukture".Erdogan je na vlasti gotovo 20 godina i često je kritikovao medijski sadržaj koji nije u skladu sa konzervativnim islamskim vrednostima koje zastupa njegova stranka AKP.

Turska proteklih godina jača nadzor nad medijima, otprilike 90 odsto najvećih medija sada je u državnom vlasništvu ili u vlasništvu osoba bliskih vladi.

Njegovi zapadni saveznici i kritičari tvrde da je Erdogan iskoristio neuspešan pokušaj državnog udara 2016. godine da uguši neistomišljenike i stroža socijalna prava i toleranciju.

Vlada to poriče i objašnjava da su mere potrebne zbog ozbiljnosti pretnji sa kojima se Turska suočava te da je vraćena sloboda veroispovijesti u nekada snažnoj sekularnoj republici.


Nadzornik radija i televizije RTUK ima sveobuhvatan nadzor nad onlajn sadržajem i može ga ukloniti.

Kaznio je televizijske stanice zbog snimaka koji, kako tvrdi, krše turske vrednosti, poput muzičkih spotova koje je označio kao "erotske", sadržaja sa LGBTQ referencom ili sadržaja namenjenih vređanju predsednika.

Desetina hiljada su procesuirane prema potonjem zakonu, uključujući Sedef Kabas, poznatu novinarku koja je u zatvoru od prošle nedelje i čeka suđenje nakon što je na Tviteru objavila poslovicu o Erdoganovoj palati i ponovila je na opozicionom televizijskom kanalu.

BONUS VIDEO: PROFESOR RATKO RISTIĆ O KORUPCIJI U NAŠIM INSTITUCIJAMA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR