Glas Javnosti

Erdogan tražio od Putina da produži dogovor o žitu

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je u petak turski dnevnik Hurijet, pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtev izneo u razgovoru dvojice predsednika u četvrtak.

Kako se navodi, to pitanje će biti razmotreno narednih dana, a u pregovorima će učestvovati i predstavnici UN.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da se deo dogovora koji se odnosi na Rusiju ne sprovodi i da stoga izgledi za sklapanje „nisu baš dobri“.


U Istanbulu je 22. jula 2022. godine potpisan paket sporazuma o izvozu hrane i đubriva na svetsko tržište na period od 120 dana, a potom je produžen za isti period u novembru. 

Rusija je 18. marta saopštila da će sporazum biti produžen za još 60 dana, navodeći da će to biti dovoljno vremena da se proceni efikasnost memoranduma potpisanog sa UN. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će svako dodatno produženje sporazuma zavisiti od toga da li će Poljoprivredna banka Rusije (Roseljhozbank) biti ponovo povezana na SVIFT.


 Ranije ove nedelje, generalni sekretar UN Antonio Gutereš uručio je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu pismo upućeno ruskom predsedniku u vezi sa dogovorom o žitu.

Ukrajina i Turska su dobile slične poruke. 

Glas javnosti/Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR