Glas Javnosti

Erdogan preti Zapadu: Platićete visoku cenu za zatvaranje konzulata

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan komentarisao je nedavna privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja u Istanbulu i kazao da je tursko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo relevantne ambasadore da to ne čine ili će u suprotnom platiti skupu cenu.

Ankara je u četvrtak pozvala ambasadore devet zemalja kako bi kritikovala njihove odluke o privremenom zatvaranju diplomatskih misija i izdavanju bezbednosnih upozorenja. Turski zvaničnici rekli su u petak da zapadne države, uključujući SAD i Nemačku, nisu podelile informacije koje bi podržale njihove tvrdnje o bezbednosnoj pretnji.

– Nedavno ih je naše Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo i dalo im ultimatum. Rečeno je da će, ako nastave sa takvim akcijama, platiti visoku cenu – rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u zapadnoj turskoj provinciji Ajdin. 

Paljenje Kurana

Uz zatvaranje konzulata, nekoliko zapadnih država upozorilo je građane na povećani rizik od napada na diplomatske misije i nemuslimanske bogomolje u Turskoj, posle niza protesta krajnje desnice u Evropi poslednjih nedelja koji su uključivali nekoliko incidenata sa paljenjem Kurana.

Turska je prošlog meseca suspendovala pregovore o pristupanju Švedske i Finske NATO-u nakon demonstracija u Stokholmu kada je spaljen primerak Kurana.

Erdogan je rekao da zapadne države “igraju za (više) vremena” i da će “potrebne odluke” biti donete tokom sastanka Vlade u ponedeljak, ne navodeći pojedinosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR