Glas Javnosti

Erdogan: Odluka Turske bi mogla da šokira Švedsku

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Turska mogla doneti “drugačiju” odluku o mogućem članstvu Finske u NATO koja će “šokirati” Švedsku.

– Ako bude potrebno, možda ćemo dati drugačiji odgovor u vezi sa članstvom Finske. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiju poruku po pitanju Finske – rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u gradu Biledžik.

Švedska i Finska su 18. maja 2022. godine podnele zahtjev za članstvo u NATO, čime je prekinuta višedecenijska neutralnost.

Njihove pristupne protokole ratifikovale su sve članice NATO, osim Mađarske i Turske.

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrjom izjavio je pre dva dana da je zbog spaljivanja Kurana u Stokholmu proces stupanja u NATO obustavljen, ali je naveo da se nada da će dogovor sa Ankarom biti postignut na samitu ministara inostranih poslova članica NATO, koji se u julu održava u Vilnjusu.

Ranije je šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio da je moguće da procedura ratifikacije zahteva te zemlje za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi bude nastavljena odvojeno od Švedske, ali je zatim povukao tu izjavu.

“Odnosi sa Putinom zasnovani na poverenju”

Erdogan je rekao i da su odnosi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i između dve zemlje iskreni i zasnovani na poverenju.

– U odnosima sa Rusijom postoji poštovanje i povjerenje – rekao je turski predsednik.

On je dodao da ima iskren odnos sa Putinom.

– Na sve naše zahteve koji se tiču Tatarstana, Dagestana i ovih regiona je odgovoreno – rekao je Erdogan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR