Glas Javnosti

ERDOGAN NAKON RAZGOVORA SA ZELENSKIM I PUTINOM: Predlaže međunarodnu istragu za branu

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je danas ukrajinskom i ruskom predsedniku formiranje međunarodne istražne komisije povodom uništenja brane Kahovka na jugu Ukrajine.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim predsednik Erdogan je rekao da bi komisija mogla biti formirana uz učešće stručnjaka dve zaraćene strane, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku, saopšteno je iz turskog predsedništva.

Cilj komisije bio bi da sprovede „dubinsku istragu o razaranju brane Kahovka“, navodi se u saopštenju.

Erdogan koji je zatim razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom želo bi da se tom istragom „ukloni svaka sumnja“, navelo je tursko predsedništvo u odvojenom saopštenju.

Moskva i Kijev uzajamno se optužuju za napad na branu iz koje se vodom snabdeva Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine, i nalazi se na putu ukrajinskih trupa koje nastoje da povrate okupirane teritorije. Razaranje brane dovelo je do izlivanja vode u Dnjepar zbog čega je više hiljada civila moralo da napusti poplavljene zone, a strahuje se i od ekološke katastrofe.


Zelenski je preko Tvitera napisao danas da je sa svojim turskim kolegom Erdoganom razgovarao o „humanitarnim i ekološkim posledicama“ poplava izazvanim na jugu Ukrajine uništenjem brane Kahovka.

„Govorili smo o humanitarnim i ekološkim posledicama ruskog terorističkog čina na hidrocentralu Kahovka, uključujući rizike za nuklearnu centralu Zaporožje“, napisao je Zelenski preko Tvitera. On je rekao da je u telefonskom razgovoru sa Erdoganom preneo spisak hitnih potreba da bi se suočilo sa katastrofom.

Turska, zemlja članica NATO, uspela je od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. da održi dobre odnose sa Kijevom i Moskvom.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR