Glas Javnosti

ERDOGAN BACIO NA STO 10 USLOVA: Finska i Švedska neće tako lako moći da uđu u NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Turska je postavila Švedskoj i Finskoj 10 uslova kako bi odobrila njihov prijem u NATO, piše list "Jeni Šafak".

Podsetimo, Finska i Švedska su zbog rata u Ukrajini predale 18. maja generalnom sekretaru NATO zahtev za prijem u članstvo ali je zvanična Ankara blokirala proces zbog njihovog odnosa prema pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) koje Turska tretira kao "teroriste".

Kako piše list, obema zemljama je predloženo da podrže Ankaru u borbi protiv PKK (zabranjena u Turskoj), kao i organizacije imama Fetulaha Gulena i njenih filijala.

- Takođe je navedeno da Švedska i Finska zbog toga što podržavaju terorističke organizacije moraju da uspostave neophodne pravne norme i infrastrukturu za borbu protiv terorizma. Istaknuto je da je potrebno da sprečavaju pokušaje da se predstavništva PKK otvaraju u tim zemljama, da se ne dozvoli aktivnost Gulenove organizacije, zatvori sajt i mediji - navodi se u članku.

Turska je, zatim, tražila i da se zamrznu sredstva i zatvore udruženja povezana sa terorizmom.

- Posebna pažnja posvećena je deportaciji i ekstradiciji lica povezanih sa terorizmom u Švedskoj i Finskoj. Istaknuto je da terorističkim organizacijama kao što je PKK mora biti zabranjen održavanje demonstracija, a zemlje su zamoljene da svoje obaveštajne podatke podele sa Turskom.

I Švedskoj i Finskoj je predloženo da ukinu ograničenja uvedena u oblasti odbrambene industrije prema Turskoj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR