Glas Javnosti

ERDOGAN: Amerikanci obučavaju teroriste koji sada sprovode krvoproliće na Bliskom istoku

Svet
Autor: Glas javnosti

U Siriji ima 20 vojnih baza u kojima Amerika obučava i naoružava teroriste, rekao je turski predsednik.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Sjedinjene Američke Države obučavaju i naoružavaju terorističke grupe u oko 20 vojnih baza u Siriji, a zatim ih puštaju da čine krvoproliće po Bliskom istoku.

Erdogan se zapitao čemu služe te vojne baze i koja je njihova svrha.

"SAD gaje, obučavaju, naoružavaju sve terorističke grupe. Oni pretvaraju Siriju, njeno okruženje i Bliski istok u poprište krvoprolića. Svi treba da budemo svesni tih činjenica", istakao je Erdogan.

Predsednik Turske je više puta iznosio optužbe na račun Amerike i njenih veza sa terorističkim grupama, naročito posle neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Turska se više puta suočila sa terorističkim napadima, a prilikom poslednjeg koji se dogodio prvog dana oktobra i za koji su optuženi pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), Erdogan je izjavio da očekuje konkretne korake od saveznika, kada je reč o podršci Turskoj u borbi protiv terorizma.

"Želimo da vidimo konkretne poteze prijatelja, pored poruka osude. Oni treba da znaju da te izjave u kojima osuđuju terorizam neće izlečiti naše rane", rekao je tada Erdogan, preneo je Rojters.

Turska je posle ovog terorističkog napada pokrenula akciju u Siriji, bombardujući, između ostalog, položaje kurdskih militanata na severu Sirije, kako je saopštilo njihovo Ministarstvo odbrane. 


U maju ove godine, Erdogan je govorio i o zahtevu sirijskog predsednika Bašara el Asada da Turska povuče svoju vojsku iz Sirije.

"Imamo više od 900 kilometara granice i postoji stalna teroristička pretnja s tih granica našoj zemlji. Jedini razlog zašto smo prisutni vojno na granici je borba protiv terorizma", izjavio je Erdogan.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR