Glas Javnosti

EPISKOP VIKTOR: ODLAZAK PORFIRIJA NA CETINJE JE HEROJSKI POSTUPAK, za primer svima

Svet
Autor: Glas javnosti

Episkop bariševski Viktor, vikar mitropolita kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, smatra da je patrijarh srpski Porfirije činom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju učinio herojski portupak za primer svima, jer je uprkos brojnim opasnostima, bez imalo straha, odlučio da bude tamo gde ga očekuju.

- Svi racionalni razlozi za otkazivanje odlaska na Cetinje bili su nemoćni pred jednim kontra argumentom: manastir je kanonska teritorija Srpske Patrijaršije, a tamo se, unutar zidina manastira, uvek odvijalo ustoličenje mitropolita Crne Gore. Štaviše, i na Cetinju, i u Budvi, i u Ulcinju i u Podgorici nalazi se stado Srpskog Patrijarha. A pravi pastir nikada ne beži od svog stada. Naprotiv, on „polaže svoju dušu za ovce " (Jn. 10, 11)' - navodi episkop Viktor u autorskom tekstu za blog lista ''''Korespondent'''' koji je SPC prenela na svom sajtu.

Foto: SPC

Upravo je to, kako dodaje episkop Viktor, učinio patrijarh Porfirije - uprkos opasnosti odlučio je da treba da bude tamo gde se to od njega očekuje i da učini ono što je njegova dužnost prema Bogu i Božjem narodu.

- Stoga je Patrijarh srpski ipak i uprkos svemu stigao u Cetinjski manastir, gde je načalstvovao Božanskom Liturgijom tokom koje je obavio ustoličenje mitropolita Joanikija - podseća episkop Viktor.

- Zaista, Patrijarha je čuvala vojska, bio je prekriven posebnim štitovima koji ga čuvali od mogućih snajperskih metaka. Stoga će neko reći da postupak Patrijarha nije toliko herojski. Međutim, to nije slučaj - ističe episkop Viktor.

Prvo, kako navodi episkop Viktor, nema sumnje da bi patrijarh SPC u svakom slučaju otišao na Cetinje, čak i da tamo nije bila policija.

- Bezbednost i zaštita Patrijarha je bila inicijativa države, a ne njegova lična. Drugo, video snimak Patrijarhovog dolaska jasno pokazuje da se ne krije ni pred čim i ni pred kim. Ne plaši se, već ide tamo gde treba. Njegov postupak je svima za primer. Na kraju krajeva, u našim životima često postoje trenuci kada moramo da napravimo izbor - da prihvatimo okolnosti i odustanemo ili da ipak ispunimo svoju misiju bez obzira na sve - navodi Viktor.

On ističe da je postupak patrijarha Porfirija jasno svedočanstvo da je on pravi pastir svog stada.

- Svaki stanovnik Crne Gore video je da se predstojatelj Srpske Crkve ne brine za sebe, ne brine o svojim interesima, već o Crkvi i stavlja na prvo mesto ispunjenje Jevanđelja...Iskreno se radujemo što je Gospod poklonio svojoj zemaljskoj Crkvi još jednog pravog pastira - patrijarha Porfirija i nadamo se da će on i dalje biti nadahnuće i inspirativan primer za milione pravoslavnih hrišćana! - zaključuje episkop Viktor.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR