Glas Javnosti

ENIGMA ZA SRBE! Pripremaju se za totalni nestanak struje, a evo šta se krije

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrijske vlasti se ozbiljno pripremaju za mogući takozvani „blekaut“ - duži nestanak struje na širem području, pa čak i u celoj zemlji.

Zakazane su vežbe, koje će pripremiti građane kako treba da reaguju u toj situaciji, 12. novembra zakazana je vežba "Energija 21". Ovu vežbu inicirala je pokrajina Tirol i njen guverner Ginter Plater.

Rizik od dužeg i šireg nestanaka električne energije, takozvani „blekaut“, narednih godina biće sve veći, napominju operateri u Austriji.


Razlog za vežbu je pretpostavka da u slučaju ekstremnih hladnoća u Evropi može doći do povećane potrošnje struje i do ograničenja proizvodnje, što može dovesti do smanjenih količina električne energije. Vlasti ističu da je u slučaju nedostatka struje u mreži neophodno održati snabdevanje, i da se mora pripremiti za potpuni kolaps mreže snabdevanja strujom.

U Austriji navode situaciju kada  je do poremećaja u evropskoj mreži i "blekauta" došlo početkom godine na jugoistoku Evrope, kada je ispadanje jednog postrojenja u Hrvatskoj došlo do šireg poremećaja u snabdevanju strujom u delovima jugoistočne Evrope.


Nestanak struje se dogodio u roku od svega 43 sekunde.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR