Glas Javnosti

EMOTIVNO VEČE U NEMAČKOJ! ANGELA MERKEL odabrala pesmu pank pevačice za oproštajnu ceremoniju: Gledajte na SVET očima drugih (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Angela Merkel napustiće funkciju nemačke kancelarke tek početkom naredne nedelje, ali će u četvrtak uveče biti održana vojna ceremonija u njenu čast i uz njen izbor muzike.

„Veliko povečerje“ (Grosser Zapfenstreich) je naziv ceremonije kojom se Nemačka tradicionalno oprašta od političara.

Ovakva svečana ceremonija, uz orkestar, marš i baklje, ispratiće i Merkel posle 16 godina na mestu kancelarke.

Ali ono što je izazvalo pažnju u Nemačkoj je muzika koju je odabrala.

Merkel je strastvena zaljubljenica u muziku, prema njenim rečima „uglavnom u klasičnu“ i redovna je posetiteljka Bajrojtskog festivala, gde se predstavljaju dela kompozitora Riharda Vagnera, piše BBC.

Tako da je mnoge iznenadilo što se nemačka pank pevačica Nina Hagen našla kao jedan od njena tri muzička izbora.

Druga dva dela ne predstavljaju toliko iznenađenje – popularna pesma Hildegard Knef For Me It Should Rain Red Roses i himna iz 18. veka – ipak je ona ćerka luteranskog pastora.

Ovakav izbor je u velikoj meri zadivio Nemce, koji ga vide kao dokaz potcenjenog smisla za humor Angele Merkel.

Nemačka kancelarka se oglasila i na Instagramu gde je poručila:
- Kada danas stojim pred vama, osećam iznad svega zahvalnost i poniznost... Želela bih da ohrabrim ljude da i dalje gledaju na svet očima drugog, sa srećom u srcu – poručila je kancelarka Merkel.

Šesnaest godina na mestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima a često i izazovima.

- Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vreme koje me je ispunilo, rekla je Merkel u kratkom govoru i dodala:
- Naša demokratija zavisi i od naše sposobnosti za kritički diskurs i samoispravljanje. Zavisi od razgovora o interesima i međusobnom uvažavanju. Zavisi od solidarnosti i poverenja, naročito poverenja u činjenice. I svugde gde se naučne činjenice negiraju, a šire se kampanje mržnje i teorije zavere, otpor mora biti glasan i jak, rekla je Merkel.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR