Glas Javnosti

Električar došao na posao u majici sa slovom Z i dobio kaznu od 1.500 evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Muškarac iz Visbadena, koji je zaposlen kao električar u jednoj kompaniji u saveznoj državi Hessen, došao je na posao u crnoj majici s velikim printom slova Z. Na kraju je svoj modni odabir vrlo skupo platio.

Slovo Z koje se nakon februara 2022. godine prvo počelo pojavljivati ​​na vojnim vozilima ruske vojske u Ukrajini, zatim kao i na brojnim plakatima i propagandnim materijalima širom Rusije, kojima su iskazivali podršku svojim jedincima u susednoj državi, koja je više od godinu dana poprište krvavih sukoba.

Upotreba ovog slova kao simbola vojne agresije zabranjena je u javnosti u mnogim drugim zemljama, uključujući Nemačku.

Kako je pojasnila tužiteljka Carina Steinhauser, inače nema presude višeg suda o ovoj temi, pa se za sada u okrugu Wiesbaden smatra da se isticanje slova Z u javnosti smatra kaznenim delom, budući da se prema kaznenom zakonu radi o prekršaju iz zakona o javnom redu i miru. Prema dogovoru između tužilaštva i obrane, nije bilo daljnjeg sudskog postupka jer je optuženi pristao da plati kaznu.

Moraće da platiti 1.500 evra, a novac će ići neprofitnoj organizaciji Deutschland hilft koja, između ostalog, pomaže Ukrajincima.

Na sudu je optuženik, koji ima ruske korene i živi u Nemačkoj od 1992. godine te ima nemačko državljanstvo, objasnio da mu je majicu kupio prijatelj iz Rusije. Rekao je da ju je nosio na posao u znak protesta jer je njegov poslodavac istaknuo ukrajinsku zastavu na zgradu firme.

Na sudu je izjavio da je informacije o tome šta se događa u Ukrajini dobio iz ruskih medija, zbog čega veruje da su vlast u Ukrajini preuzeli nacisti. Rekao je da nije shvatao da je prekršio zakon noseći majicu koja simbolizira podršku ruskoj vojsci. Naveo je da žali ne samo zbog izbora odeće, već i zbog izbora medija na koje se oslonio za informacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR