Glas Javnosti

EKSPERIMENT USPEO: Žena provela 500 dana pod zemljom, kada su došli po nju – nije htela napolje

Svet
Autor: Glas javnosti

Ekstremna sportistkinja iz Španije Beatriz Flamini u petak je završila svoj eksperiment i posle 500 dana provedenih u pećini 70 metara pod zemljom izašla na površinu.

Noseći tamne naočari za sunce i nasmejana, Flamini je izašla na prolećno sunce na jugu Španije, u blizini Granade. Mnoštvu novinara koji su se okupili da je dočekaju rekla je da joj je vreme pod zemljom proletelo i da nije želela da izađe napolje.

“Kada su došli po mene spavala sam. Mislila sam da se nešto desilo. Rekla sam: Zar već?! Nikako. Još nisam završila knjigu‘“, ispričala je Beatriz kako su izgledali trenutci pred izlazak iz pećine.


Njen tim kaže da je Flamini oborila svetski rekord u najdužem vremenu provedenom u pećini. Sve vreme njenog boravka u izolaciji pratili su je naučnici koji su proučavali njen um i cirkadijalne ritmove.

Beatriz je imala 48 godina kada je ušla u pećinu, a pod zemljom je proslavila dva rođendana. Eksperiment je započela u subotu, 20. novembra 2021. godine pre izbijanja rata u Ukrajini, ukidanja obaveze nošenja zaštitnih maski u Španiji u okviru antikovid mera i za života britanske kraljice Elizabete Druge.

Njen tim je objasnio da je jednom prilikom izašla napolje na osam dana, koje je provela izolovana u šatoru, a ovaj izlazak je bio neophodan da bi se popravio ruter koji je slao audio i video materijale o njenom stanju.

Upitana da li je ikada pomišljala da pritisne „dugme za paniku“ ili izađe iz pećine, Flamini je odgovorila – nikada.

“Zapravo, nisam ni želela da izađem“, dodala je.

Vreme pod zemljom provodila je radeći vežbe, slikajući i tako što je plela vunene kape. Sa sobom je u pećinu ponela dve GoPro kamere koje su dokumentovale njene aktivnosti, 60 knjiga i 1.000 litara vode.


Kaže da je na početku merila vreme, a d aje 65. dana odustala od toga i potom izgubila pojam o vremenu. Međutim, priznaje da je bilo teških momenata. Jedan od takvih je kada su pećinu zaposle mušice.

Kaže da se fokusirala da održi doslednost, jede dobro i uživa u tišini. Uoči izlaska radovala se poslasticama poput avokada, svežih jaja i čistih majica, kao i smeća koje će njen tim konačno izneti iz pećine.

„Nisam govorila naglas sama sa sobom, ali sam imala razgovore u sebi i dobro sam se slagala sa sobom“, našalila se Flamini po izlasku.

Kaže da je morala da bude svesna svojih osećanja, da je strah normalna pojava u takvoj situaciji, ali da osoba nikada ne sme da dozvoli da je panika preuzme i parališe.

Njen tim je imao naređenje da ne sme da je kontaktira ni pod kojim uslovima, čak ni u slučaju smrti člana porodice.

„Ako je to bez komunikacije, onda je bez komunikacije bez obzira na okolnosti. Ljudi koji me znaju su to shvatili i poštovali“, objasnila je Flamini.

Njen boravak u pećini pratila je grupa psihologa, istraživača, specijalista za pećine i trenera koji su na taj način sticali uvid u to kako društvena izolacija i dezorijentacija utiču na vreme, mozak i san, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR