Glas Javnosti

EKSPERIMENT NA PLANETAMA : Naučnici žele da šalju astronaute u svemir sa magičnim pečurkama

Svet
Autor: Glas javnosti

Prošle godine, Pol Stamets, renomirani autoritet u oblasti pečuraka i mikologije, otkrio je za Scientific American kako misli da magične pečurke mogu pomoći astronautima u svemiru.

To daje potpuno novo značenje terminu psihonauti.

Ali Stamets se nije šalio: on veruje da magične pečurke mogu pomoći kada astronauti počnu da osećaju usamljenost i depresiju zbog dugog boravka u svemiru.

Nije tajna da astronauti doživljavaju poremećaje mentalnog zdravlja u svemiru zbog stresora kojima su izloženi, kvar na opremi, svemirski otpad, gubitak gustine kostiju i mišića zbog mikrogravitacije, sukobi sa drugim članovima tima, izolacija i mnogo više narušavaju mentalno zdravlje astronauta

Sasvim je uobičajeno da astronauti pate od simptoma anksioznosti i depresije. Iz tog razloga, članovi posade se sada šalju u svemir sa lekovima kao što su diazepam, morfijum, kodein, pa čak i lekovi za spavanje.


Istraživanja pokazuju da svemirske misije mogu da ubrzaju starnje sive materije u mozgu, baš kao što se dešava kada starimo, ali mnogo bržim tempom.

"Prirodu bestežinskog stanja, jonizujućeg zračenja i psihološke izolacije treba bolje razumeti kako bismo letove u svemir učinili bezbednijim za astronaute budućnosti kada se uputimo ka Mesecu, Marsu i dalje", objasnio je Robert Trisk, bivši kanadski astronaut , prilikom otvaranja Kanadskog muzeja avijacije i svemira 2019. godine.

Za astromikološki projekat Stamets sarađuje sa NASA-om. On i nekoliko istraživačkih timova pokušavaju da shvate kako "magične" pečurke mogu doprineti svemirskim staništima i mentalnom zdravlju astronauta.


"Pod pažljivo kontrolisanim uslovima, mogućnost da naši astronauti uzimaju psilocibin u svemiru i gledaju u univerzum i ne osećaju se udaljeno i usamljeno, već da se osećaju kao da su deo ove džinovske svesti, značiće bolje mentalno stanje – psihološko, emocionalno – i bolju saradnju sa drugim astronautima", otkrio je Stamets za Scientific American.

"Verujem da će izolacija, usamljenost i depresija biti glavni problemi sa kojima će se astronauti suočavati", dodao je on.

Međutim, proći će dosta vremena dok astronauti zaista ne ponesu psilocibin sa sobom u svemir. Ali Stamets misli da će to biti od velikog značaja.

U poslednjih nekoliko godina pokrenuta su brojna ispitivanja korišćenja nedozvoljenih psihodeličnih lekova kao što su psilocibin, dietilamid lizergične kiseline (LSD) i MDMA (3,4-metilendioksimetamfetamin) za lečenje više poremećaja mentalnog zdravlja, uglavnom uz posredovanje psihijatra ili psihoterapeuta.

Ideja postoji decenijama ili čak vekovima u nekim kulturama – ali se interesovanje za ovu vrstu terapije drastično povećalo tokom poslednjih nekoliko godina. Dok su nekada bili odbačeni kao opasne droge kontrakulture, ove supstance su danas sve više prihvaćene. Nekoliko država i gradova u Sjedinjenim Državama je u procesu legalizacije ili dekriminalizacije psilocibina u terapeutske ili rekreativne svrhe.

Psihodelici uz pomoć psihoterapije mogli bi da budu lek za više poremećaja mentalnog zdravlja: posttraumatski stresni poremećaj, depresiju, alkoholizam, anoreksiju.

"Kažem ovo sa velikom iskrenošću: NASA i svi drugi koji rade i planiraju naseljavanje svemira, trebalo bi da razmisle o tome da psilocibinske pečurke budu suštinski deo psihološkog alata kako bi astronauti mogli da izdrže samoću i izazove svemira i izolacij", rekao je Stamets.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR