Glas Javnosti

EKOLOŠKA KATASTROFA NA MAURICIJUSU! Ugrožen morski svet, vlasti traže pomoć Francuskog predsednika (FOTO)

Svet
Autor: Glas Javnosti

Ogromna količina nafte izlila se u Indijski okean nakon što se tretetni brod iz Japana nasukao na koralni greben u blizini Mauricijusa 25. jula ove godine.

U Mauricijusu je proglašeno vanredno stanje, a iz Grinpisa poručuju da će ovo biti verovatno najgora ekološka kriza u istoriji Mauricijusa.

Premijer Pravind Jugnaut rekao je da je vanredno stanje proglašeno jer njegova država nema veštine ni ekspertizu za rešavanje ovog problema, pa je pomoć zatražio od Francuske, čije se ostrvo Reinion nalazi u blizini.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je poručio da mogu da računaju na njihovu pomoć i dodao da kada je biodiverzitet u opasnosti treba hitno reagovati.

Najavili su da će sa Reiniona na Mauricijus biti prebačena sva neophodna oprema.

Mauricijus poseduje neke od najlepših koralnih grebena i uveliko zavisi od turizma pa je neophodno brzo se pobrinuti za novonastali problem.

Ova nafta izaziva ekološku katastrofu, ugrožava korale, ribe i sav morski svet.

Koliko je ozbiljna količina nafte koja se izlila u okean pokuze i činjenica da se naftna mrlja vidi iz svemira.

Brod koji se nasukao nosi ime 'MV Vakašio' i u vlasništvu je japanske kompanije 'Nagašiki Šiping', a registrovan je u Panami.

U momentu kada se nasukao nije nosio teret, ali je na njemu bilo oko 4.000 tona goriva.

Iz ove kompanije su rekli da su za nesreću broda krivi loši vremenski uslovi i nabijanje talasa, koji su doprineli pucanju tankera. Dodatno tvrde da su uspostavili mere prevencije i da će učiniti sve što je u njihovoj moće da se spreči dalje zagađenje.

(Glas javnosti/Novas)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR