Glas Javnosti

EK USVOJEN PREDLOG : Zaoštrava se mehanizam suspenzije bezviznih putovanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija danas je usvojila predlog o izmeni aktuelnog mehanizma za suspenziju viza koji bi trebalo da omogući državama članicama da se bolje suprotstave mogućim zloupotrebama bezviznih putovanja.

Kako je danas objavljeno na sajtu Evropske komisije od presudnog je značaja da EU bude dobro opremljena za rešavanje situacija zloupotrebe bezviznih putovanja navodeći kao primer povećane neregularne dolaske zbog nedostatka usklađenosti sa viznom politikom EU, programe davanja državljanstava investitorima u zemljama koje uživaju bezvizni režim sa EU, ili hibridne pretnje kao što je državna instrumentalizacija migranata.


Predlogom se ispunjava obaveza koju je preuzela predsednica EK Ursula fon der Lajen uoči sastnka Evropskog saveta 20. marta 2023, da će ojaćati mehanizam suspenzije viza i monitoring zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU.

Predlaže se zaoštravanje mehanizma suspenzije bezviznih putovanja, koji se trenutno može aktivirati samo u određenim slučajevima, na primer u slučaju iznenadnog i znatnog povećanja neregularne imigracije, ili bezbednosnih rizika.

Izmenama se širi osnova za suspenziju bezviznog režima kao u slučaju nedovoljnog usklađivanja sa viznom politikom EU, hibridnim pretnjama i primeni shema za davanje državljanstva investitorima.

Takođe, predlog podrazumeva duže trajanje postupka, kako bi bilo više vremena za „popravne radnje“, a predviđa i uvođenje nove hitne procedure, radi bržeg reagovanja u slučaju iznenadnog osporavanja bezviznog režima.

Komisija predlaže i da se ojačaju obaveze EK za praćenje i izveštavanje za sve zemlje bez viza u kojima su identifikovani izazovi.

Uz ovaj predlog Komisija je objavila i šesti izveštaj u okviru Mehanizma o suspenziji viza. Takvi izveštaji se objavljuju godišnje od 2017. i prate bezvizni režim Unije sa zemljama Zapadnog Balkana – Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Srbijom, kao i sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, i sa bezviznim zemljama Pacifika i Kariba koje funkcionišu sa programima državljanstva investitora.

Evropska unija trenutno ima bezvizni režim sa 60 zemalja koje nisu članice.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR