Glas Javnosti

EGIPAT TURSKOJ PRETI RATOM: Dalje ruke od Libije! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Od pada režima libijskog lidera Moamera Gadafija, situacija u toj zemlji ponovo preti da eskalira u veći sukob jer mnoge svetske sile priželjkuju da dobiju deo naftnog plena, sirovine kojom je to područje izuzetno bogato. Jedna od sila koje pretenduju na libijska naftna polja je i Turska, a sada Egipat koji se graniči sa Libijom na zapadu preti Turskoj da povuče svoje interese iz te regije

Egipat naime upozorava Tursku da će svaki dalji napredak ka naftnim poljima istočne Libije pokrenuti direktnu intervenciju. Predsednik Egipta najavio je da Egipat ima legitimne razloge da naredi svojoj vojsci da se bori protiv plaćenika i terorista u Libiji.

Upozorenje je jasno, tvrde analitičari, da ako Erdogan nastavi da pokušava da osvoji grad Sirt i pređe liniju Sirt Al-Džufra kako bi napredovao do naftnih polja i terminala u istočnoj Libiji, Egipat će odgovoriti silom, što stvara rizik od direktnog sukoba između turske i egipatske vojske.

U tom slučaju, Egipat će moći brzo da uđe u Libiju sa do 3 mehanizovane i tenkovske brigade, uz podršku nekoliko desetina aviona i helikoptera, što je po standardima libijskog ratovanja, više nego ozbiljne snage.

Savet libijskih plemena, koji ostaju verni generalu Kalifu Haftaru, saopštio je danas da pozdravlja mogući ulazak egipatske vojske u Libiju. Shodno tome, Egipat se prethodno osigurao – kada budu dovedene trupe, one će se najverovatnije uputiti na zvanični zahtev libijskog parlamenta ili plemenskog saveta, kako bi imali neku vrstu zakonskog pokrića za prisustvo koje Erdogan već ima zahvaljujući njegovom dogovoru sa libijskom GNA, suprotstavljenim snagama generalu Haftaru.

Inače grad Sirt i Al-Džufre je izuzetno važan jer predstavlja glavnu liniju odbrane koja pokriva najveća naftna polja i terminale. Ako oni budu izgubljeni, LNA u suštini neće imati gde da se utvrdi. Zauzimanje Al-Džufre otvara za GNA i Tursku direktan put ka naftnim poljima Istočne Libije.

Turska pak i dalje insistira na tome da će mirovni pregovori biti mogući ako LNA preda libijskoj GNA Sirt i Al-Džufru, odbijajući da pregovara sa Haftarom.

 

(Izvor: Webtribune)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR