Glas Javnosti

EFEKTI SMRTONOSNE CIKLON BOMBE IZ SAD STIŽU U BRITANIJU: Prete poplave, obilne kiše i olujni vetar

Svet
Autor: Glas javnosti

Smrtonosna ciklon bomba koja je usmrtila više od 60 ljudi u SAD preti da izazove obilne kiše i poplave u Velikoj Britaniji.

Oluja preko severnog Atlantika dovela je do drastičnog pada temperature u SAD, zbog čega je na snazi žuti meteoalarm u Škotskoj zbog obilnih kiša, prenosi Daily Mail.

Upozorenje je na snazi od 3 sata ujutro u petak 30. decembra u trajanju od 15 sati u Edinburgu, Glazgovu i Stirlingu.

Ciklon je u stanju da ima snažan efekat na Veliku Britaniju zbog svog uticaja na severnoatlantskui mlazni tok.

Severnoatlantski mlazni tok je efektivno vođen temperaturnim razlikama, a delovi zahvaćeni ciklon bombom imaju temperature i do -45 stepeni Celzijusa u SAD.

Posledica ovoga je da se u Velikoj Britaniji predviđaju blaže temperature od uobičajenih i periodi vlažnog i vetrovitog vremena u narednih sedam do 10 dana.

"Vreme u Velikoj Britaniji će ostati nestabilno sa daljim periodima vlažnog i vetrovitog vremena zbog jačanja mlaznog toka usled nevremena u SAD", rekao je meteorolog Sajmon Partridž.

On je istakao da uticaj na Veliku Britaniju neće biti "ni izbliza " toliko velik kao na SAD .



"Efekat koji ima na Veliku Britaniju nije ni izbliza tako dramatičan jer je taj sistem doneo mnogo hladnog vazduha južnije, širom SAD“, rekao je on.

"Ono što je imala (ciklon bomba) je jačanje mlaznog toka jer se ona u osnovi stvara usled temperaturnih razlika.

"Dakle, što je veća razlika u temperaturi između njene severne i južne ivice, mlazna struja postaje jača.

"Dakle, efekat je da smo, kao i danas, imali period vlažnog, vetrovitog vremena, i biće ga još“, rekao je on.

Očekuje se da će u četvrtak biti hladnije nego u sredu, sa suncem i ponegde obilnim pljuskovima u severnoj Škotskoj i zapadnoj Engleskoj, kao i rizikom od grada i grmljavine.

Partridž je rekao da će četvrtak biti „dan primetnijeg zahlađenja“, ali „i dalje prilično vetrovit i sa pljuskovima“ širom Velike Britanije, dok se od petka do nedelje predviđa nestabilnost, sa snegom u planinskim krajevima, pljuskovima i kišom u južnoj Engleskoj, a mrazevi i magla biće prisutni preko noći.

"Dakle, generalni uticaj vremena u SAD je takav da će Ujedinjeno Kraljevstvo generalno biti malo hladnije, nego što bi inače bilo u ovo doba godine.“

Glas javnostiDaily Mail

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR