Glas Javnosti

Edvard Snouden: WhatsApp i druge aplikacije prikupljaju podatke zarad tuđeg profita

Svet
Autor: Glas javnosti

Isti dan kada je nemački Ustavni sud zabranio tamošnjoj obaveštajnoj službi (BND) da prati internet komunikaciju u inostranstvu, na virtuelnoj konferenciji Deutsche Telekoma – Digital X, gostovao je jedan od najpoznatijih uzbunjivača na svetu – Edvard Snouden.

Ovaj Amerikanac koji je godinama radio za CIA-u, postao je poznat kada je otkrio da NSA prisluškuje i prati ljude iako za to nema pravnih osnova. Nakon toga, morao je da napusti SAD, a utočište je pronašao u Rusiji u kojoj živi poslednjih sedam godina, piše Zimo.dnevnik.hr.

Snouden se uključio u Digital X konferenciju i dao svoje viđenje digitalizacije sveta, kao i svega dobrog i lošeg, što prati taj proces.

 Prvo je pozdravio odluku nemačkog Ustavnog suda i napravio paralelu s onim što je NSA radila, kada je nadzirala komunikaciju građana. Istakao je da se nada kako će odluka podstaći i druge države da obrate više pažnje na privatnost građana, unutar i van svojih granica.

“To je zadiranje u slobodu i ljudska prava. Protiv toga se i danas borim”, rekao je Snouden.

Potrebna je kontrola

On je objasnio i zašto ne koristi popularne aplikacije za komunikaciju sa članovima svoje porodice i prijateljima.

“Aplikacije poput WhatsAppa nisu dizajnirane kako bi vam osigurale privatnost, već da bi prikupile što više podataka i omogućile njihovim vlasnicima ostvarivanje profita. To nije u redu”, rekao je Snouden.

On se osvrnuo i na rad brojnih agencija za zaštitu podataka i istakao kako ne bi trebalo štititi podatke, već kontrolisati način na koji se oni prikupljaju i one koji ih prikupljaju.

“Prikuplja se sve, a ne znamo za šta se koristi, to je problem”, zaključio je poznati uzbunjivač.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR