Glas Javnosti

ECB: Banke treba da prate objave na društvenim mrežama ​

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od grupe banaka da nadgledaju društvene mreže kako bi otkrile objave koje bi mogle podstaknuti veliki broj klijenata da podignu novac sa svojih računa, izjavila su dvojica bankarskih rukovodilaca.

Evropski regulatori su pooštrili kontrolu likvidnosti banaka nakon kolapsa banke Silicijumske doline i Kredit Svisa prošlog marta, podsećajući izvore koji su želeli ostati anonimni.

Credit Suisse je bio potresen najavom svog najvećeg akcionara da neće učestvovati u dokapitalizaciji nakon ogromnih gubitaka povezanih sa pogrešnim mehanizmima unutrašnje kontrole i problematičnim investicijama.


Vlada je intervenisala, pružajući garancije i posredujući u spajanju sa najvećom domaćom bankom, UBS.

„Bankarski sektor u evrozoni je otporan“ Banka Silicijumske doline je posrnula nakon neuspešnih pokušaja da „pokrije“ nerealizovane gubitke na portfelju državnih obveznica. Finansijske vlasti su odlučile isplaćivati neosigurane depozite klijentima, ali su se problemi pojavili i u drugim srednjim bankama.

ECB je krajem marta zaključila da je bankarski sektor u evrozoni otporan. Evropska agencija za bankarstvo (EBA) pozvala je regulatore EU da procene rizike, uključujući društvene mreže, koji bi mogli „doprineti pogoršanju percepcije i ugleda“ banaka.


U međuvremenu, ECB je zatražila od nekih zajmodavaca da prate objave na društvenim mrežama koje bi mogle stvoriti negativnu percepciju javnosti, rekli su izvori u srijedu.

Velika banka ima tim koji prati društvene mreže Jedna velika banka je naložila timu zaposlenih da prati sve učestale negativne najave i, ako je potrebno, obavesti trezor, koji treba proceniti njihov mogući uticaj na depozite, rekao je izvor u sredu.

Taj mehanizam možda neće zaustaviti povlačenje novca iz banaka, ali regulatori i banke žele biti spremni, kažu upućeni izvori.


Portparol ECB odbio je komentarisati ove informacije.

„Društveni mediji omogućavaju brže širenje informacija, ali takođe mogu izazvati ili pojačati šokove“, navodi ECB u novembarskom izveštaju o finansijskoj stabilnosti.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR