Glas Javnosti

DŽO BAJDEN: Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i naš savez NATO! Lakše joj je da zastrašuje

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džozef Bajden je nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlanstkim odnosima SAD i njenih saveznika

.„Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i naš savez NATO jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim savezom“, rekao je on.
Bajden je istakao i da ne želi da vrati svet u situaciju nalik Hladnom ratu. „SAD preferiraju mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez pretnje silom“, naglasio je, prenosi Sputnjik.

Takođe je rekao i da se Amerika ponovo vratila na svetsku scenu i istakao da je saradnja sa evropskim partnerima „kamen temeljac“ spoljne politike Vašingtona.

„Želim svima da se obratim – Amerika se vratila! Transatlantski savez se vratio, nećemo se osvrtati unazad“, rekao je Bajden.
Američki predsednik je naglasio i da je savez SAD i Evrope ključna stvar u odnosima te dve strane kada je reč o svetskoj politici.

Pored toga, američki lider je potvrdio da je Amerika privržena osiguravanju bezbednosti svih članica NATO-a kao što to nalaže i njena osnivačka povelja koja podrazumeva da napad na bilo koju članicu predstavlja napad na celokupnu Alijansu.

Poziv evropskim partnerima da se bore protiv Kine
Bajden je rekao da američki i evropski partneri treba da se „bore protiv Kine igrajući po drugačijim pravilima“.

„Konkurencija sa Kinom biće oštra. To je ono što očekujem. I to je ono što pozdravljam“, rekao je Bajden.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP