Glas Javnosti

DŽO BAJDEN: Povlačenje iz Avganistana neverovatan uspeh, u aprilu sam ODLUČIO da se završi ovaj rat

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden kaže da se odlaskom američkih vojnika iz Avganistana podvlači crta kada je reč o pokušajima preuređivanja drugih država silom.

"Odluka o Avganistanu ne tiče se samo Avganistana. Ona se odnosi na završetak ere velikih vojnih operacija usmerenih na preuređenje drugih država“, rekao je američki predsednik,  aprenosi Sputnjik.

Bajden je povlačenje američkih snaga iz Avganistana nazvao "neverovatno uspešnom misijom".

"Sinoć su u Kabulu Sjedinjene Države okončale 20-godišnji rat u Avganistanu - najduži rat u američkoj istoriji. Završili smo najveću u istoriji operaciju vazdušne evakuacije… Neverovatan uspeh ove misije ostvaren je zahvaljujući izuzetnim sposobnostima, umeću, hrabrosti, predanosti američkih vojnika, diplomata i saradnika obaveštajnih službi", rekao je Bajden u televizijskom obraćanju povodom završetka povlačenja iz Avganistana.

Američki predsednik je rekao da su svi oni nedeljama rizikovali svoje živote evakuišući iz Avganistana Amerikance i državljane drugih država.

On je priznao da je pogrešno procenio da će više od 300.000 vojnika avganistanske vojske uspeti da se izbori sa talibanima, dok Amerikanci ne završe povlačenje.

"U aprilu sam doneo odluku da se završi ovaj rat… Procena je bila da će preko 300.000 vladinih snaga koje smo mi obučili i opremali poslednjih decenija biti jaki u građanskom ratu s talibanima. Pretpostavka da će avganistanska vlada uspeti da se odupre do završetka povlačenja bila je pogrešna", rekao je Bajden.

Dodao je da je 13 američkih vojnika poginulo, a 20 ranjeno tokom evakuacije.

"Njih 20 je ranjeno tokom te misije, a 13 heroja je dalo živote. Operacija povlačenja nije bila ratna misija, već milosrdna“, rekao je američki predsednik. Prema njegovim rečima, jedini američki interes u Avganistanu je da se ne dozvoli da se ta država pretvori u platformu za terorističke napade na SAD.

"Mi nemamo drugi životno važan interes u Avganistanu osim da sprečimo napade na američku teritoriju i naše prijatelje. To je aktuelno i danas", rekao je on.

Izrazio je uverenje da je taj zadatak ispunjen još pre deset godina.

On je zapretio terorističkoj organizaciji "Islamska država – Vilajet Horasan" novim napadima kao odmazdu za pogibiju 13 američkih vojnika i desetina civila u eksploziji prošle nedelje.

"Nismo završili s vama. Kao vrhovni komandant čvrsto sam uveren da je najbolji način da osiguramo našu bezbednost – bespoštedna visoko precizna strategija", rekao je Bajden.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP