Glas Javnosti

Džakarta neće biti glavni grad Indonezije još dugo

Svet
Autor: Glas javnosti

Parlament Indonezije danas je odlučio da dodeli poseban status prestonici Džakarti, tako da ostane ekonomski centar zemlje

Indonezija planira da preseli glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vredan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu.

Ova izgradnja je vodeći projekat odlazećeg predsednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Javi.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim „gradovima svetske klase“ nakon što se sedište vlade preseli u Nusantaru.


Prema sadašnjim propisima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije dok predsednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati zvaničnu proslavu Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine.Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR