Glas Javnosti

DVA PUTA SE UDAVALA: Potresna ispovest još jedne neveste džihada, napustila sve zbog Islamske države

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivša radnica jedne picerije u Londonu Nikol Džek (34) koja je otišla iz Velike Britanije kako bi se pridružila Islamskoj državi, zatražila je od te zemlje da joj dozvoli povratak iz Sirije sa ćerkama od sedam, devet i 12 godina.

Nikol i njene ćerke se trenutno nalaze u kampu Roj u Siriji. U tom kampu se nalaze svi ljudi koji su u nekoj vezi sa onima za koje se sumnja da su pripadali Islamskoj državi.

Ova žena, kako prenose britanski mediji, tvrdi da ju je njen prvi muž Husein Ali, koji je ubijen, prisilio da se pridruže terorističkoj mreži sa svojom decom. Nakon njegove smrti, Nikol se ponovo udala, ovog puta za borca iz Trinidada Adila de Montričarda, koji je takođe ubijen u vazdušnom napadu zajedno sa njenim desetogodišnjim sinom Isakom.

Sada, njena majka, Šarlin Džek Henri, medicinska sestra iz Londona traži da joj se odobri povratak, tvrdeći da se deca ''muče'' u sirijskom zatočeničkom logoru koji vode Kurdi, prenosi Miror.

-Pustite Nikol da se vrati i da se suoči sa posledicama, ali nije fer i nije pravedno prema toju deci da budu na tom mestu, rekla je ona za BBC. Nikol se nalazu u istom kampu u kom je i Šamama Begum, koja je napustila Veliku Britaniju otišavši u Siriju da bi se kao tinejdžerka pridružila grupi Islamska država. Ona neće moći da se vrati i bori za svoje državljanstvo, odlučio je Vrhovni sud. 

Nikol Džek se putem videa uključila iz kampa Roj koji se nalazi na severo-istoku Sirije rekla da ne razume kako se na nju može gledati kao na bezbednosni rizik. Ona je za BBC Njuz rekla da Britanija ne sme njen slučaj da stavi "pod tepih".

-Nisam u životu videla odsecanje glave, istakla je, prenosi Dejli mejl. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova istaklo je za Mejl onlajn da je ISIS "počinio strašne zločine, uključujući kasapljenja i odrubljivanja glava nedužnim civilima". Džek je bila hrišćanka ali je preuzela islamsku veru nakon što je upoznala Alija dok je radila u londonskoj piceriji. Ona je napustila London sa svojim suprugom 2015. godine kako bi se pridružili ID-u u Iraku u oktobru te godine, a porodici je rekla kako ide u Somaliju da započne nov život.

Tvrdila je da je njen suprug Husein Ali pretio da će je ostaviti ako ne putuje sa njim, ali je on sledeće godine umro boreći se za militantnu grupu. Džekova se onda udala za drugog stranog regruta iz Islamske države, Adila de Montričarda iz Trinidada i Tobaga, poznatog i kao Adil Roberts, i preselili su se u Siriju 2017.

Onda je zatrudnela sa trojkama, ali je pobacila jedno dete, pre nego što je drugo mrtvorođeno, a treće je živelo samo tri nedelje. Šest nedelja kasnije, njen suprug je u bašti sa desetogodišnjim sinom Džekove Isakom kada su obojica poginula u vazdušnom napadu. Ona ne zna da li još uvek ima britansko državljanstvo, ali odbija da dozvoli da njena deca odu u Veliku Britaniju bez nje.

-Ne mislim da bi svi razumeli čak i kada bih dala objašnjenje, ali bilo mi je bitno da moja porodica bude zajedno, odgovorila je ona na pitanje zašto je odvela decu da žive na teritoriji Islamske države.

- I iskreno, šta je moglo da se dogodi, moja deca i ja, iskreno, nikada, nismo bili svedoci toga odsecanje glave, dodala je.

(Glas javnosti/Kurir)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR