Glas Javnosti

DUDI SE SMEŠI NOVA POBEDA: Broje se glasovi na predsedničkim izborima u Poljskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Konačni rezultati neizvesnog drugog kruga predsedničkih izbora u Poljskoj još nisu poznati, konferencija za novinare Nacionalne izborne komisije očekuje se kasnije danas, a poslednje procene ukazuju da je dosadašnji predsednik Andžej Duda na korak do nove izborne pobede, izvestio je Rojters.

Prema procenama IPSOSA, sa mogućnošću greške od +/- 1 odsto, koje se odnose na preeliminarne rezultate sa 90 odsto biračkih mesta, dosadašnji predsednik Andžej Duda ima 51 odsto osvojenih glasova.

Izborna komisija je ranije najavila da se neće oglašavati sa nepotpunim rezltatima ili procenama već tek pošto budu poznati konačni rezultati izbora za novog predsednika Poljske, a ovoga jutra kancelarija za odnose sa medijima nacionalne izborne komisije nije bila dostupna za bilo kakve komentare.

Procenjuje se da je Dudin protivnik, Rafal Tržaskovski, kandidat Građanske platforme, osvojio oko 49 odsto glasova, dok posmatrači njegove stranke prikupljaju navodne dokaze i o drugim neregularnostima tokom izbornog procesa.

Analitičari ukazuju da obe strane mogu da se žale Vrhovnom sudu na izborne rezultate, a predstavnik Tržaskovskovljeve Građanske platforme podsetio je da su mediji već obavešteni da Poljaci koji glasaju u inostranstvu nisu na vreme dobili izborni materijal.

Zbog mera predostrožnosti uvedenih zbog pandemije korona virusa, poljski glasači su po prvi put na ovim izborima mogli da glasaju preko pošte.

(Izvor: Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR