Glas Javnosti

Državljanka Sirije osumnjičena za bombaški napad u Istanbulu sve priznala (FOTO i VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski mediji preneli su da je osumnjičena za napad u Istanbulu, u kojem je šestoro izgubilo živote, državljanka Sirije i da je priznala da je povezana sa Radničkom partijom Kurdistana, koja je u zemlji priznata kao teroristička.

Ahlam Albašir je rekla na prvom ispitivanju da su je obučavali kurdski militanti u Siriji i da je ušla u Tursku preko severozapadnog sirijskog regiona Afrin, saopštila je policija.

Objavljene su njene fotografije i snimci hapšenja.

Na objavljenom snimku vidi se žena kovrdžave kose koja nosi ljubičasti džemper sa natpisom „Njujork“ kako je dovedena u policijsku upravu. Uz pomoć psa, policija je pretresla stan u kome je uhapšena i pronašla zlato, novac i municiju.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu je izjavio ranije da je naređenje za napad na istanbulsku aveniju Istiklal izdato u Kobaniju, gradu na severu Sirije, gde su turske snage poslednjih godina izvodile operacije protiv frakcije sirijskih Kurda IPG, prenosi Rojters.

"Smatramo da je instrukcija za napad stigla iz Kobanija", rekao je Sojlu, i naveo da je bombaš prošao kroz Afrin, još jedan region na severu Sirije.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag saopštio je ranije da je za eksploziju u centru Istanbula osumnjičena žena, koja je, prema njegovim rečima, sedela na klupi 45 minuta, a zatim ustala.

Eksplozija se dogodila u nedelju popodne oko 16.20 u krcatoj pešačkoj ulici Istiklal, koja je ponovo otvorena nakon što ju je policija ogradila tokom istrage koja je potrajala do jutarnjih sati.

Ministar je rekao da postoje dve mogućnosti kako je došlo do eksplozije.

- Ili je torba imala mehanizam u sebi koji se aktivirao, ili je neko iz daleka aktivirao mehanizam. Istraga je još uvek u toku. Moguće je da su namerno izabrali taj region. Ima puno stranaca, možda su želeli da svetu pošalju poruku. Turska je jaka država - poručio je ministar.

U međuvremenu su objavljeni i snimci na kojima se vidi kako osumnjičena beži, a zatim i akcije hapšenja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bombaški napad u centru grada "miriše" na terorizam. Naveo je i da je eksplozija "izdajnički napad" i da će počinioci biti kažnjeni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR