Glas Javnosti

DRŽAVA SA NAJBOLJOM EKONOMIJOM NA SVETU JE U PROBLEMU: Nema kraja njihovoj agoniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Najrazvijenija ekonomija sveta beleži najlošije rezultate, a prema očekivanjima Evropske unije i MMF-a, i ove godine će biti u padu.

Nemačka privreda će se ove godine blago smanjiti i tek neznatno povećati sledeće godine, prema novim procenama vladinih ekonomskih savetnika u sredu. Najveća evropska privreda ove godine će se smanjiti za 0,4 odsto, ocenio je savet mudraca, kako ga u javnosti zovu. U martu su prognozirali pad aktivnosti od 0,2 odsto.


I u narednoj godini aktivnost bi trebalo da manje-više stagnira, uz prognoziranu skromnu stopu rasta od 0,7 odsto, procenjuju. Proletos su očekivali rast BDP-a od 1,3 odsto.


Najveći problemi za izvozno orijentisanu ekonomiju su spori oporavak Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja i slaba globalna tražnja, ističe se u izveštaju. Ističu i skok cena energenata, slabljenje domaće tražnje i geopolitičke sukobe. Međutim, kako su istakli, još više su zabrinuti zbog strukturnih problema, kao što su nedostatak radne snage i nizak stepen modernizacije u preduzećima. Ovi strukturni problemi mogli bi da koče ekonomiju decenijama, upozorili su "mudraci".


Zaostajanje za konkurencijom

Dodaju i da će se Nemačka suočiti sa potpuno drugačijim problemima u narednim decenijama ako vlada i kompanije ne preduzmu hitne mere. Nemačka se suočava sa starenjem stanovništva koje bi moglo da produbi problem nedostatka radnika, a industrijske kompanije sporo usvajaju digitalnu tehnologiju i u opasnosti su da zaostanu za globalnom konkurencijom, objašnjavaju oni.


Oni preporučuju vladi da građanima pruži dodatne podsticaje za rad sa punim radnim vremenom, reformu imigracione politike, više ulaganja i veću otvorenost za nove tehnologije, poput veštačke inteligencije. Smatraju i da bi trebalo podići starosnu granicu za odlazak u penziju kako bi se smanjio pritisak na penzioni sistem, ne precizirajući koliki bi to trebalo da bude. Oni samo sugerišu da je to povezano sa produženim životnim vekom.


Prema njihovoj proceni, inflacija bi ove godine trebalo da iznosi 6,1 odsto, a u 2024. naglo bi usporila, na 2,6 odsto, što je otprilike pola procentnog poena manje od prolećnih prognoza.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR