Glas Javnosti

SMRTNA KAZNA NAKON 17 GODINA PAUZE: U SAD na federalnom nivou pogubljen zatvorenik

Svet
Autor: Glas javnosti

U Sjedinjenim Državama je danas izvršena druga smrtna kazna na federalnom nivou, posle pauze od 17 godina.

Smrtonosnom injekcijom je pogubljen osuđenik koji je prema navodima advokata bio dementan.

Vesli Ajra Purki je pogubljen u federalnom zatvoru u Tera Hoti u Indijani, gde je u utorak izvršena smrtna kazna i nad osuđenikom Danijelom Luisom Lijem, 11 sati nakon što je prvobitno bila sprečena.

Purki je osuđen za otmicu i ubistvo 16-godišnje Dženifer Long, čije je telo raskomadao i zapalio. Purki je takođe u drugom slučaju osuđen na doživotni zatvor za prebijanje na smrt Meri Rut Bejls koja je imala 80 godina.

Pre pogubljenja, Purki je rekao da "duboko žali zbog bola i patnji koje je naneo porodici Dženifer Long i da duboko žali zbog boli koju je naneo svojoj ćerki".

Poslednje reči su mu bile -Ovo sterilno ubistvo zaista nema nikakvu svrhu. Hvala vam-. Purki je proglašen mrtvim u 8:19 ujutro po lokalnom vremenu.

Pogubljenju je prisustvovao otac Purkijeve žrtve, Vilijam Long, koji je rekao "da se nada da će Purki trunuti u paklu".

Izvršenje kazne nad Purkijem prvobitno je bilo sprečeno odlukom okružnog sudije u Vašingtonu, ali je Vrhovni sud, kao i u slučaju Luisa Lija, glasovima konzervativne većine presudio da zatvorske vlasti mogu da ga pogube.

Oba pogubljenja su bila odložena zbog sudskih procesa koji su trajali tokom noći i jutra.

Sekretarijat za pravosuđe je na udaru kritika zbog odluke da izvrši smrtne kazne u sred pandemije koronavirusa, a kritičari kažu i da je reč o "opasnom političkom potezu" u izbornoj godini.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR