Glas Javnosti

DRASTIČAN PORAST OBOLELIH! U kalifornijskom zatvoru eksplozija zaraze koronom

Svet
Autor: Glas javnosti

U najstarijem zatvoru Kalifornije, Sent Kventinu (San Quentin), zabeležen je drastičan porast broja slučajeva zaraze Covidom-19, gde je pozitivno više od hiljadu testiranih zatvorenika, objavile se lokalne vlasti.

-Ovo nas duboko zabrinjava", rekao je guverner Gevin Njusom i naglasio da je 42 odsto od oko 3.500 zatvorenika narušenog zdravlja.

Do početka juna je Sent Kventin, koji je blizu San Franciska, bio pošteđen koronavirusa. Ali prevoz zatvorenika iz zatvora najzahvaćenijih Covidom-19, poput zatvora Čino, izgleda je pokrenuo epidemiju.

-Nažalost, nisu testirani kad su stigli u Sent Kventin, rekao je na radiju NPR dr. Met Vilis, zdravstveni zvaničnik okruga Marin gde se nalazi zatvor.

Zatvor Čino blizu Los Anđelesa je bio poznato žarište Covida-19 na početku epidemije. Više od 500 zatvorenika je pozitivno i 16 ih je umrlo.

U zatvoru Sent Kventin sada se nalazi polovina obolelih od Covida-19 iz svih kalifornijskih zatvora. Ta je najnaseljenija država SAD i najteže pogođena epidemijom s više od 200.000 obolelih i blizu 6.000 umrlih.

Kako bi izbegle smrtne ishode, vlasti su odredile prevremena puštanja za oko 3.500 zatvorenika kojima je preostalo manje od 180 dana zatvora.

Guverner Njusom je rekao da je u ponedeljak određeno 3.500 kandidata za tu meru, od kojih 110 u Sent Kventinu. U Kaliforniji se u zatvorima nalazi oko 113.000 osoba.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR