Glas Javnosti

DRAMATIČNO! UNIŠTENA BRANA KOD HERSONA: Voda kulja, naređena evakuacija! SNABDEVA VODOM KRIM! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Deo brane Nova Kahovka je uništen, a Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za rušenje.

Hidroelektrana iz sovjetskog doba snabdeva vodom poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, i nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom od prošle godine.

Ukrajinska vojska je saopštila da su navodno ruske snage digle u vazduh branu koja se nalazi u delu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije.„Ruska armija je izvršila još jedan teroristički akt“, rekao je Oleksandr Prokudin, načelnik ukrajinske vojne administracije Hersonske oblasti, u snimku na Telegramu.

„Digla je u vazduh hidroelektranu Kahovka. Voda će dostići kritični nivo za pet sati. Počela je evakuacija u zoni opasnosti. Sve službe rade“, dodao je Prokudin, pozivajući stanovnike duž istočne obale reke Dnjepar da „odmah napuste opasna područja“.Video snimak drona pojavio se kasno u ponedeljak uveče na kojem se vidi voda koja šiklja iz velikog oštećenja u brani.

Ukrajinska operativna komanda Jug potvrdila je u utorak uništavanje brane u objavi na svom zvaničnom Fejsbuku u kojoj se navodi da procenjuju razmere uništenja i izračunavaju verovatne oblasti poplava.

Za sada je nemoguće reći ko je odgovoran za štetu nanesenu na brani.Bujica vode koja se vidi kako izlazi iz brane na snimku ima potencijal da izazove velika razaranja oko grada Hersona i drugih naseljenih područja duž reke Dnjepar, kažu analitičari.

Rusija: Nema pretnje za stanovnike sela u blizini Dnjepra

U priobalnim područjima Dnjepra, nakon delimičnog uništenja hidroelektrane Kahovskaja usled granatiranja ukrajinskih trupa, situacija je pod kontrolom, nema opasnosti po živote ljudi, a nivo vode u reci kontrolišu zaposleni u Ministarstvu za vanredne situacije i vlasti, rekao je šef vlade Hersonske oblasti Andrej Alekseenko, prenosi RIA Novosti.


Kao rezultat granatiranja, uništen je gornji deo hidroelektrane Kahovka, izjavio je ranije šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.


Nivo vode u gradu kao rezultat uništenja hidroelektrane Kahovskaja porastao je za 2,5 metra. Trenutno nema potrebe za evakuacijom civilnog stanovništva iz Nove Kahovke zbog opasnosti od mogućih poplava nakon uništenja hidroelektrane Kahovka, rekao je ranije Leontjev.

"Prema situaciji u priobalnim regionima Dnjepra. Situacija je pod kontrolom. Nema opasnosti po živote ljudi. Zaposleni u Ministarstvu za vanredne situacije i vlasti kontrolišu nivo vode u reci", napisao je Alekseenko na svom Telegram kanalu.

On je dodao da su, ukoliko bude potrebno, vlasti spremne da evakuišu stanovnike primorskih sela, a pripremljeni su i autobusi.

Glas javnosti/CNN

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR