Glas Javnosti

DRAMA U UKRAJINI: Raskolnici provocirali monahe i vernike UPC ispred lavre, okuplja se sve više ljudi

Svet
Autor: Glas javnosti

Starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

Kako je rekao, sada će kod njega biti izvršen pretres.

„Danas u 7.30 su mi uručili dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče… sada će biti izvršen pretres“, rekao je on.

Pored dve tačke za koje ga sumnjiče navedeno je i da je proklinjao ukrajinskog predsednika. Mitropolit je objasnio da se radi o citatu iz jevanđelja.

On je dodao da je sve ovo što se događa progon.

Kako su rekli očevici, pripadnici SBU su već počeli pretres.
Policija je blokirala deo lavre gde živi mitropolit i ne dozvoljava vernicima da se približe, piše izdanje "Strana".
Ukrajinski portal "Vesti" javlja da pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine provociraju monahe i vernike kanonske UPC na ulazu u lavru. U jednom momentu došlo je i do koškanja.
Sve više pristalica i UPC i tzv. PCU se okuplja ispred lavre.


Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva saopštila je, u međuvremenu, da je mitropolit pozvan na saslušanje koje treba da počne u 12 sati po lokalnom vremenu.
Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je 29. marta. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.
Kako je naglasio, monasi neće napustiti lavru dok se pred sudom ne razreši to pitanje.

Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR