Glas Javnosti

Drama oko nosača aviona "Teodor Ruzvelt"

Svet
Autor: Glas Javnosti

Američka ratna mornarica danas nije odbacila mogućnost da kazni oficira Breta Krozijea, kapetana nosača aviona "Teodor Ruzvelt" koji je uputio oštro pismo komandi mornaričkih snaga tražeći odlučnije mere u sprečavanju širenja korona virusa, izveštava Rojters.

U pismu na četiri strane, čiji je sadržaj potvrdio Pentagon, kapetan Bret Krozije opisao je sumornu situaciju na nuklearnom nosaču aviona na kojem je veliki broj članova posade bio pozitiva na testu na korona virus.

Kapetan Krozije je zatražio objašnjenje od Pentagona zašto nisu preduzete odgovarajuće mere da se zaštiti posada i o svemu obaveste porodice mornara.

"Ukoliko je kapetan nosača aviona uputio pismo samo svojim nadređenima da bi izrazio zabrinutost, neće biti kažnjen", rekao je sekretar američke mornarice Tomas Modli odgovarajući na brojna novinarska pitanja da li će kapetan nosača aviona biti sankcionisan.

Ipak, on je istakao da bi svojevoljno upućivanje pisma medijima predstavljalo kršenje discipline i principa subordinacije, ali da za sada ne zna da li je kapetan Krozije to uradio.

Kapetan nosača aviona je u pismu zahtevao odlučnu reakciju komande i evakuaciju više od četiri hiljade članova posade u izolaciju i upozorio da bi, ukoliko mornarica propusti da odmah deluje, to značilo da je učinjen propust da se na pravi način zaštiti ono najvrednije u vojsci - njeno ljudstvo.

Prvi slučajevi Covida-19 na brodu su registrovani pre nedelju dana tokom plovidbe Pacifikom.

Nosač je potom uplovio u luku Guam, američku teritoriju na zapadnom Pacifiku i od tada je sa broda iskrcano oko hiljadu članova posade, a po svemu sudeći taj broj bi u narednih nekoliko dana moga da poraste na 2700.

Do sada su 93 člana posade bila pozitivna na testiranju na korona virus.

"Osim što je veliki i što plovi, ovaj brod nije turistički kruzer. Brod je naoružan, nosi municiju i zbog toga je potreban određeni broj ljudi da održavaju red i bezbednost na njemu", rekao je sekretar američke mornarice Tomas Modli.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR