Glas Javnosti

DRAMA! ISTIČE ULTIMATUM MONASIMA: Na hiljade vernika sliva se u Kijevsko-pečersku lavru (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Na hiljade vernika okupilo se od ranog jutra na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri koju, prema odluci vlasti u Kijevu, monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve treba danas da napuste.

„Kijevsko-pečerska lavra u ovom trenutku: od ranog jutra na stotine vernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi“, navodi se u poruci UPC na Telegramu.

Vernici dolaze iz čitave zemlje i ni u jednom hramu nema dovoljno mesta za sve koji žele da prisustvuju liturgiji.
Istovremeno u UPC ističu da će na sudu osporiti odluku o raskidanju ugovora o zakupu i da je tužba već podneta.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta.

Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.


Namesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“.


Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X, dok je katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija II uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da „pomogne u ublažavanju tenzija“ u cilju „stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja“.

Sinod Beloruske pravoslavne crkve pozvao je svetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona UPC i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući SPC.


Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR