Glas Javnosti

ДРАМА: Цела Италија у карантину, заражени француски званичници

Svet
Autor: Novosti.rs/foto: pixabay

Према последњим подацима заражено је више од 114.448 људи, док је скоро 4.026 преминуло

Корона вирусом широм света заражено је више од 114.448 људи, док је 4.026 преминуло. Према најновијим подацима оздравило је око 64.000 особа.

У Србији је потврђен и други случај, реч је о држављанину Кине, у Босни и Херцеговини је петоро заражених, док је у Хрватској забележено 13 случајева.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је да ће мере које су уведене на северу Италије због корона вируса од данас бити проширене на целу земљу.

Конте је новинарима рекао да се испоставило да мере које су у већем делу северне Италије уведене због непрекидног ширења вируса нису довољне и да ће бити проширене на целу земљу од сутра.

"Останите код куће", рекао је Контем преноси Ројтерс.

Конте је навео да ће на целу земљу бити проширена ограничења везана за путовања и друге строге забране у вези за јавним здрављем, додајући да ће те мере важити до 3. априла.

Декрет италијанске владе који ће од сутра ступити на снагу предвиђа да ће око 60 милиона грађана те земље до 3. априла моћи да путујују само из пословних разлога или у хитним случајевима.

Све школске установе које су на нивоу целе Италије прошле недеље затворене до 15. марта, остаће затворене до 3. априла, додаје Ројтерс.

"Права одлука данас је да останете у својим кућама. Наша будућност и будућност Италије је у нашим рукама. Те руке данас морају да буду одговорније него икада раније", поручио је Конте на конференцији за новинаре.

Конте је додао да ће сва јавна окупљања бити забрањена, као и да ће бити одложени сви спортски догађаји, укључујући и утакмице фудбалске прве лиге - Серије А.

Како преноси АП, новинари су премијера упитали и какве ће мере бити предузете по питању све чешћих окупљања младих у парковима после увођења рестрикција на северу земље 21. фебруара.

"Тај ноћни живот...не можемо то више да дозвољавамо", одговориуо је Конте.

Број заражених у Словенији порастао на 25

Број заражених коронавирусом повећао се за два, па је сада у Словенији укупно заражено 25 особа, потврдио је министар здравства Алеш Шабедер.

Како је синоћ пренела агенција СТА, неслужбени је податак да се међу двојицом новозаражених налази и један од водећих људи Свеучилишнног клиничког центра у Љубљани.

Највише је случајева секундарне заразе, односно преноса инфекције с особа које су боравиле у иностранству на друге с којима су били контакту у Словенији, посебно на југозападу Словеније, због чега су за подручје Новога Места, Чрномеља и Метлике проглашене строжије мере.

Кућни карантин за све који су били у контакту с докторком

Сви који су били у контакту с директорком Дерматолошке клинике Нином Цацом Бељановски, која је четврта особа оболела од корона вируса у Северној Македонији, мораће да се самоизолују на 14 дана, изјавио је министар здравља Венко Филипче.

Он је синоћ на конференцији за новинаре рекао да ће клиника бити привремено затворена и дезинфикована, док ће 64 запослених, 11 пацијената и 13 пацијената на ванболничком лечењу бити стављено у кућни карантин наредне две недеље, пренела је синоћ МИА.

Више француских званичника позитивно на корона вирус

Пет чланова француског Парламента оболело је од корона вируса, као и радник у кафетерији Народне Скупштине, а претпоставља се да би тај број могао да буде и већи.

Претходно је објављено да је француски министар културе Франк Ристер оболео од корона вируса, да је добро и да се одмара код куће, као и да се највероватније разболео приликом недавне посете Парламента, пренео је синоћ Ројтерс.

Како је наведено, Ристер се прошле недеље сусрео са француским председником Емануелом Макроном.
Осим посланика, утврђено је да је и извршни директор државног оператера париског аеродрома АДП Огустин де Романет такође позитиван на Цовид-19 и да ће радити од куће.

Француски министар здравља Оливије Веран рекао је да за сада није познато да ли се још неки владин службеник заразио корона вирусом и додао да чланови владе прате упутства.

"На састанцима владе нико се не рукује", рекао је Веран.

Обустављена настава у школама и факултетима због Цовида-19

Школе и универзитети у региону Мадрида неће радити две недеље, почев од среде, што је једна од мера предострожности због коронавируса, изјавио је шпански министар здравља Салвадор Иља.

Због тога ће код својих кућа остати око 1,2 милиона ученика и студената, пренео је синоћ Ројтерс.

Исту меру донеле су власти Баскијског региона.

У Шпанији је до сада од коронавируса умрло 28 особа, а оболело је 1.204.

Раније јуче шпански премијер Педро Санчес рекао је да влада припрема планове за ублажавање утицаја вируса на шпанску економију, али није рекао шта под тиме тачно мисли.

Си допутовао у посету Вухану,први пут од избијања епидемије

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је у Вухан, први пут од када је у том граду у централној Кини почела епидемија коронавируса, који се потом проширио свуда у свету.

Си ће у Вухану посетити медицинске раднике, војне и јавне службенике, полицајце и волонтере који су били на првој линији одбране од вируса, као и пацијенте и становнике града, пренела је државна агенција Синхуа.

Његов долазак у град за који се верује да је у њему почела зараза, долази након што се ширење вируса широм копненог дела Кине успорило, а у центар пажње доспеле друге земље са великим порастом броја оболелих, као што су Италија, Иран и Јужна Кореја, наводи Ројтерс.

Први случај коронавируса у Панами

У Панами је потврђен први случај коронавируса, саопштио је председник те земље Лорентино Кортисо.

"Можемо да потврдимо први случај Ковида-19 у нашој земљи, Појачавамо хигијенске мере и позивамо све грађане да прате препоруке Министарства здравља", написао је кортисо на Твитеру.

Министарство здравља је објавило да је коронавирус откривен код 40-годишње жене, али њена национална припадност није саопштена, преноси Ројтерс.

Неименована жена је допутовала из Шпаније, а по доласку у Панаму је потражила медицинску помоћ због високе температуре и кашља, навело је министарство.

Први случај коронавируса у Монголији

У Монголији је потврђен први случај коронавируса код француслог држављанина који ради у тој земљи, саопштила је Национална комисија за ванредне ситацаије.

У саопштењу се наводи да је у питању 57-годишњи мушкарац који је путовао из Монголије у Француску, са преседањем у Москви, преноси Ројтерс.

Монголске валсти су идентификовале 42 особе са којима је се пацијент срео и још 120 са којима је имао близак контакт.

Монголија је суспендовала сва локална путовања у провинцији Дорногови, у којој пацијент ради.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR