Glas Javnosti

DOSADAŠNJA ISTRAGA POKAZALA: Identifikovano 2.056 žrtava seksualnog zlostavljanja sveštenika u Španiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Dosadašnja istraga koju je naručila Katolička crkva Španije o seksualnom zlostavljanju dece, a čiji su vinovnici mahom sveštenici i laici, identifikovala je 1.383 prijave i 2.056 žrtava, pokazala je revizija istrage.

Rezultati revizije aktuelne istrage, koju vodi advokatska kuća „Kremades“, uvršteni su u izveštaj na više od 1.000 stranica koji je objavila Crkva.

Španska biskupska konferencija procenjuje da se može govoriti o oko 1.000 slučajeva zlostavljanja nakon unakrsnog istraživanja različitih izveštaja, koji su pokazali da su neki slučajevi možda razmatrani nekoliko puta, ali je priznala da još ima mnogo neprijavljenih slučajeva.


„Podaci sadržani u ovom izveštaju nikada neće biti definitivni. Važno je imati na umu da su se određeni slučajevi zlostavljanja dogodili previše davno da bi izašli na videlo i da neke žrtve ne žele da govore o tome“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Crkva spremna da sazna sve slučajeva i pomogne žrtvama da to prebrode i spreči slične slučajeve u budućnosti.

Prema istraživanju ombudsmana za ljudska prava Španije, gotovo svaki dvestoti Španac je žrtva seksualnog zlostavljanja katoličkih sveštenika.

Ombudsman je uputio izveštaj parlamentu u kome kritikuje Crkvu zbog manjka pune saradnje u istrazi i pokušaja da sve minimizira.

Katolička crkva Španije, koja je uputila izvinjenje, saopštila je da će isplatiti odštetu žrtvama seksualnog zlostavljanja u slučajevima koji nisu zaključeni jer je počinilac umro.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR