Glas Javnosti

Доналд Трамп потписао уредбу којом се уводе санкције државама и појединцима који се „мешају у америчке изборе“

Svet
Autor: Глас јавности / ФОНЕТ / од 13.09.2018.

Амерички председник Доналд Трамп потписао је данас уредбу којом се одобрава увођење санкција државама и појединцима који се мешају у америчке изборе.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон и директор америчких обавештајних служби Ден Коутс рекли су новинарима да је уредба доказ да је безбедност изборног процеса један од Трампових приоритета.

Болтон је појаснио да се уредба не односи само на мешање у изборну инфраструктуру, већ и на ширење дезинформација и пропаганде, преноси Глас Америке. Коутс је додао да се уредбом налаже обавештајним агенцијама да утврде да ли су се појединац, ентитет или земља мешали у америчке изборе, и ако јесу ту информацију морају да пренесу секретару за правосуђе и Секретаријату за унутрашњу безбедност.

Обавештајним званичницима се, такође, налаже да процене ситуацију после избора и обавесте јавност о закључцима. Реч је о процесу који би требало да осигура да радимо све што можемо да бисмо спречили мешање у наше изборе, да би смо известили шта се догађа у периоду пре избора, а затим и дали пуну процену после гласања, рекао је Коутс. Он је истакао да Сједињене Државе још не виде интензитет уплитања Русије какав је био видљив у 2016. години и додао да уредба није посебно усмерена према Русији, а као друге могуће претње навео је Кину, Северну Кореју и Иран.

Глас јавности / ФОНЕТ / од 13.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR