Glas Javnosti

Dolaze ČIPOVANI SUPREVOJNICI, FRANCUSKA DALA DOZVOLU, nagoveštaji i iz Kine (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Samo nekoliko dana pošto je američki visoki obavještajni zvaničnik izjavio da Kina teži da razvije  poboljšane vojnike, francuska vojska dobila je dozvolu za razvoj bioničkih vojnika.

Iako Francuska nagoveštava povlačenje jasnih etičkih linija koje bi zaštitile "čovečnost" vojnika, naučnici upozoravaju na moguće posljedice neovlašćenog menjanja ljudskog gena, pišu svetski mediji.

Francuska vojska dobila je zeleno svetlo za razvoj bioničkih vojnika otpornih na bol i stress. Oni bi bii obdareni dodatnom moždanom snagom zahvaljujući implantatima mikročipa, piše londonski Tajms.

Ugledni britanski list ističe da  je odobrenje stiglo od Etičkog odbora ministarstva oružanih snaga koji je naveo da bi  Francuska  trebalo da ide u korak sa zemljama koje već rade na razvijanju supervojnika.

Odbor je izneo detalje pojedinih istraživanja koja uključuju pilule za dugotrajnu budnost vojnika i za poboljšanje sluha, kao i proučavanja implantata koji oslobađaju smirujuće supstance ili "poboljšavaju moždani kapacitet".

Proučavani su se  lekovi koji vojnicima omogućavaju da lakše podnose bol ili koji bi poboljšali njihovu mentalnu otpornost ako bi vojnik bio zarobljen.

U toku su i istraživanja implantata koji omogućavaju komandi da iz daljine očitaju psihofizičke parametre vojnika ili da ih lociraju na bojnom polju.

Drugi implantati mogu pomoći vojnicima da razlikuju prijatelja i neprijatelja, navodi se u izvještaju vojnog etičkog odbora.

Foto:Wikipedia

Izvještaj takođe napominje da  se moraju postojati zaštitne mere kojima bi se zaustavila bilo kakva poboljšanja koja oduzimaju "čovečnost" vojnika, a spomenut je I hipotetički slučaj vojnika čija je ruka zamijenjena protezom koja je napravljena da bude i vatreno oružje i koji nakon toga ne može napustiti vojsku.

Francuski vojni etički odbor naglašava kako je povlačenje jasnih etičkih linija kojima se zabranjuju eugeničke i genetske prakse u istraživanjima za poboljšanje performansi francuskih vojnika "stoga neophodno", prenosi BBC.

-Ljudska bića već dugo traže načine da povećaju svoje fizičke ili kognitivne sposobnosti kako bi se borili u ratovima", upozorava izvještaj odbora  uz napomenu da i druge države istražuju takve mogućnosti.

Francuska ministarka odbrane Florons Parli ukazala je na potrebu unaprjeđivanja vojske. Ona je u prvoj sedmici decembra naglasila da Francuska nije odmah planirala da razvije  "invazivnu" tehnologiju za vojnike.

-Moramo se suočiti s činjenicama da svi ne delenaše skrupule i moramo biti spremni na sve što nas očekuje u budućnosti – rekla je francuska ministarka odbrane.

Šta kažu Kinezi ?

Objavljivanje izvještaja usledilo je nakon što je Džon Ratklif, direktor američke Nacionalne obavještajne službe, u listu Volstrit džurnal  početkom decembra izrazio zabrinutost zbog kineske prijetnje SAD-u i svjetskoj demokratiji, optužujući Peking da je proveo testiranje na pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske u nadi da će razviti vojnike s "biološki poboljšanim sposobnostima"

Nakon članka, ističe CNN, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo pozivajući "neke političare s američke strane" da "prestanu proizvoditi i širiti političke viruse i laži".
Iako tvrdnje direktora američke obavještajne službe iznesene u članku Volstrit džurnala da je Kina izvršila ispitivanja na ljudima kako bi stvorila biološki poboljšane super vojnike do sada nisu potvrdili službenici njegove kancelarije kao ni CIA, američki naučnici su prošle godine objavili rad u kojem su ispitivali kineske ambicije o primeni biotehnologije na bojnom polju, ukazuje NBC njuz.

Stručnjak za kineske odbrambene tehnologije u Centru za novu američku sigurnost Elsa Kania i savetnik za kineska pitanja i bivši oficir američke mornarice Vilson Vorndik ispitivali su  su zainteresovanost Kine za upotrebu tehnologije za uređivanje gena radi poboljšanja ljudskih - a možda i vojničkih - performansi.

Foto:Wikipedia

Naučnici su napisali kako kineski vojni istraživači ispituju potencijal tehnologije za uređivanje gena CRISPR, koja se koristi za lečenje genetskih bolesti i modifikovanje biljaka i koju zapadni naučnici smatraju neetičnom u nastojanjima da bude primijenjena na ljudskim genima.

Jedan istaknuti kineski general  izjavio je 2017. da će "moderna biotehnologija i njena integracija s informacionim, nano (tehnološkim) i kognitivnim domenama imati revolucionarni uticaj na oružje i opremu, borbene prostore, oblike ratovanja i vojne teorije".

Vorndik je u telefonskom intervjuu za NBC njuz kazao da je manje zabrinut oko prednosti na bojnom polju koje bi takvo istraživanje moglo pružiti od posledica neovlašćenog menjanja ljudskih gena.

-Kad se počnemo poigravati s genetskim organizmima, moglo bi doći do nepredviđenih posljedica - rekao je on.

(Glas javnosti/Radio Slobodna Evropa) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR