Glas Javnosti

DOGORELO DO NOKTIJU: Isplivale ZABRINJAVAJUĆE informacije, Evropi ostala samo četvrtina zaliha gasa

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanija "Gasprom" saopštila je da je u evropskim gasnim skladištima ostalo manje od četvrtine gasa koji je uskladišten u leto 2021. godine.

Do 25. januara iz evropskih skladišta gasa već je povučeno 75,9 odsto ili 36,3 milijarde kubnih metara gasa, a istovremeno je popunjenost podzemnih skladišta gasa u Evropi pala na 40,9 odsto, dok je u zemljama kao što su Nemačka i Francuska taj pokazatelj oko 39 odsto. 

- Količina aktivnog gasa u evropskim podzemnim skladištima 25. januara je za 26,9 odsto manja od prošlogodišnjeg nivoa. Već je povučeno preko tri četvrtine gasa koji je upumpan u letnjoj sezoni - navodi „Gasprom“, pozivajući se na podatke asocijacije "Gasna infrastruktura Evrope", a prenosi Sputnjik.

Nivo zaliha u evropskim skladištima gasa spustio se na višegodišnji minimum od 11. januara. Od 25. januara u njima je bilo 2,24 milijarde kubnih metara gasa manje od prethodnog minimuma. Situacija sa gasom je u poslednje vreme vrlo problematična, a Rusija je ranije najavila da će ga biti dovoljno, ali je potrebno da se sklapaju dugoročni ugovori sa zemljama kojima je potreban ovaj energent.

U ukrajinskim podzemnim skladištima gasa situacija je slična i tamo su 25. januara rezerve za 45,4 odsto bile manje nego prošle godine. Gloabalna situacija značajno je uticala i na cene gasa koje su maksimum dostigle u decembru prošle godne kada je za 1.000 kubnih metara trebalo izdvojiti 2.100 dolara.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR