Glas Javnosti

DIGAO VELIKU BRITANIJU NA NOGE! Ko je Daniel Abed Kalife? Evo šta znamo o osumnjičenom za TERORIZAM koji je pobegao iz zatvora!

Svet
Autor: Glas javnosti

Za 21-godišnjim bivšim vojnikom u toku je potraga širom zemlje

Ogromna policijska potraga je u toku za osumnjičenim za terorizam Danijelom Abedom Kalifeom koji je u sredu pobegao HMP Vandsvortu u jugozapadnom Londonu. Veruje se da je 21-godišnji bivši vojnik pobegao – dok je nosio uniformu kuvara – tako što se privezao za donju stranu kamiona za dostavu hrane.

Evo svega što znamo o Kalifeu, njegovom bekstvu i potrazi za njim.

Ko je Daniel Abed Khalife?
Kalife je bivši vojnik koji je ranije bio stacioniran u kasarni Bikon u Stafordu.

U kasarni se nalaze 1. signalna brigada Kraljevskog korpusa za signale, Agencija za odbrambenu elektroniku, krilo za taktičko snabdevanje združene helikopterske komande RAF-a i kadeti vazduhoplovnih snaga br. 22.


Kalife je opisao svoju ulogu na društvenim medijima kao kompjuterskog specijaliste sa veštinama uključujući informacione tehnologije i sistemsku administraciju, navodi Telegraph.

On je držan u HMP Vandsvorthu čekajući suđenje za postavljanje lažne bombe i prikupljanje informacija koje bi mogle biti korisne teroristima ili neprijateljima UK.


foto:tviter/printscreen

Otpušten je iz vojske 22. maja, nakon što je optužen za krivična dela.

Optužen je da je 2. avgusta 2021. izvukao ili pokušao da izvuče informacije koje bi mogle biti korisne za teroriste i prekršio Zakon o službenoj tajni prikupljanjem informacija koje bi mogle biti korisne neprijatelju u periodu od 1. maja 2019. do 6. januara 2022. .
Bivši vojnik optužen je i za krivično delo vezano za navodnu podvalu bombe.


Tvrdi se da je 2. januara ove godine stavio „tri kanistera sa žicama” na sto u svom smeštaju Ministarstva odbrane, zbog čega su se drugi plašili eksplozije. Kalife se pojavio u Old Bailei-u krajem jula, putem video veze HMP Vandsvorth, kada je negirao optužbe.

Prilikom njegovog pojavljivanja rečeno je da je Khalife uzeo podatke o vojnicima iz personalnih dosijea Ministarstva odbrane koji bi bili „korisni osobi koja počini ili priprema teroristički čin“.


foto:tviter/printscreen

Datum suđenja Kalifeu zakazan je za 13. novembar na sudu u Vulviču.

U međuvremenu je bio u pritvoru HMP Vandsvorth - zatvoru u južnom Londonu koji je jedan od najvećih u Velikoj Britaniji, sa kapacitetom od 1.371.To je zatvor B kategorije, što znači da ima drugi najviši nivo bezbednosti. Kalife je ranije bio držan u zatvoru kategorije A HMP Belmarsh u Temzmidu, pre nego što je prebačen u Vandsvort, prema izveštajima.

Kako je pobegao?
Kalife je navodno radio u zatvorskim kuhinjama, kada je pobegao obučen u svoju kuvarsku uniformu u 7.50 ujutru u sredu. Pretpostavlja se da je napustio zatvorske prostorije tako što se privezao za donju stranu kombija za dostavu hrane.

Veruje se da je kombi Kalife vezan za dno levog HMP Vandsvorta u 7.32 u sredu. Proglašen je nestalim u 7.50 časova. Policija je tada obaveštena u 8.15, a kombi je zaustavljen na Aper Ričmond Roudu blizu raskrsnice Karlton Rouda u 8.37.


Kalife je poslednji put viđen u beloj majici, crveno-belim kariranim pantalonama i smeđim čeličnim čizmama.

Šta se desilo od tada?
U toku je potraga za Kalifeom širom zemlje. Od četvrtka uveče nema potvrđenih viđenja. Skotland Jard kaže da ima veze sa Kingstonom u jugozapadnom Londonu i severozapadnoj Engleskoj, ali potraga za njim pokriva celu Veliku Britaniju, rekao je portparol Meta.

Policija kaže da će on najverovatnije još uvek biti u regionu Londona, iako je možda putovao dalje.

Luke i aerodromi su stavljeni u stanje pripravnosti.


Od njih je zatraženo da preduzmu dodatne mere bezbednosti, što je dovelo do kašnjenja letova širom Velike Britanije, uključujući aerodrome Hitrou, Mančester i luku Dover. Fotografije u četvrtak ujutro pokazale su ogromne redove kamiona na prilazu Doveru.


foto:tviter/printscreen

Policija želi da čuje bilo koga sa informacijama koje bi mogle da pomognu u lociranju Kalifa - čak i ako se ne odnose na viđenje uživo. Komandant Dominik Marfi, šef komande za borbu protiv terorizma Meta, potvrdio je da su sve policijske snage i britanske jedinice u pripravnosti.


Šef komande za borbu protiv terorizma Metropolitanske policije, komandant Dominik Marfi, rekao je da "nema razloga da se veruje da Kalife predstavlja pretnju široj javnosti", ali je pozvao ljude da mu ne prilaze i da pozovu hitnu ili policiju ako ga primete.

Laburisti su tražili od Vlade da objasni kako je došlo do bekstva.


Portparol zatvorske službe je rekao: „Radimo sa policijom Metropolitana na ponovnom hapšenju ovog zatvorenika i radimo na tome kako je uspeo da pobegne. Pokrenuta je istraga o tome kako je Kalife pobegao i zašto nije bio iza rešetaka u ustanovi višeg obezbeđenja, rekao je u četvrtak ministar vlade.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR