Glas Javnosti

Dete progutalo 20 magneta, spaseno na vreme

Svet
Autor: Glas javnosti

Lekari najveće pedijatrijske bolnice u Ukrajini Okmatdit uspešno su spasili dete koje je progutalo čak 20 magneta. Tokom operacije pronađeno mu je i pet perforacija u trbušnoj duplji.

Sredinom februara lekarima najveće pedijatrijske bolnice u Ukrajini javili su se roditelji deteta iz Ukrajine koje se žalilo na bolove u stomaku. Specijalista Hitne pomoći nakon uzimanja anamneze i pregleda poslali su dečaka na dalje ispitivanje.

Na rendgenu se videlo da se u digestivnom traktu deteta nalazi 20 magneta koji su bili „slepljeni” u dugačku „zmiju”, prenosi UNN. Lekari su odlučili da hitno operišu, jer svaki dodatni sat može pogoršati zdravlje dečaka.


Kako su naveli doktori, magneti koje je dete progutalo mogu privući jedni druge i stisnuti tkivo. To može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, uključujući smrt tkiva, gastrointestinalnu opstrukciju…

Spasavanje dečaka je bilo uspešno, pošto su na kraju lekari endoskopskog odeljenja uklonili 19 magneta, a jedan hirurzi. Nakon zahvata, dečak je ostao na lečenju i rehabilitaciji.

Ukrajinski lekari su zbog ovog događaja upozorili na to da svi slučajevi nemaju srećan kraj, pa su pozvali roditelje na oprez.

„Obratite posebnu pažnju na sve predmete, igračke ili tečnosti koje dete može progutati. Ako se to dogodi, ne pokušavajte sami da uklonite predmet, ne izazivajte povraćanje i ne hranite dete. U takvim slučajevima, odmah potražite medicinsku pomoć“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR