Glas Javnosti
posta

DETALJI KLANICE U SUKOBU KINE I INDIJE: Kasapili se i bacali sa litice

Svet
Autor:

Britanski list Dejli mejl izneo je nove, šokantne detalje o brutalnom sukobu na kinesko-indijskoj granici koji se dogodio u noći između ponedeljka i utorka a u kojem je stradalo oko 70 vojnika sa obe strane. Taj list navodi da je brutalnost sukoba bila takva da je ceo događaj ličio na srednjovekovnu bitku.

Najnoviji sukob u zoni decenijskog sporenja nekoliko svetskih sila, Indije, Kine i Pakistana, potresao je početkom nedelje ceo svet kada su indijske vlasti optužile Kinu da su njeni vojnici brutalno ubili 20 indijskih graničara, na inače nepristupačnoj granici između dve zemlje visoko u oblasti Himalaja. Iako kineski zvaničnici nisu potvrdili da je i na njihovoj strani bilo gubitaka, Dejli navodi da je i među njima oko 43 žrtve. Svetski mediji prenose da su vojnici, iako naoružani artiljerijom, pribegli otvorenom sukobu prsa u prsa, služeći se kamenjem, pesnicama i metalnim palicama kojima su probadali jedni druge i gurali ih sa litice u ledenu vodu sa otopljenih glečera.

Naime, prema mirovnom sporazumu dve zemlje, nošenje vatrenog oružja za graničare zabranjeno je u zoni 2 kilometra unutar zone bezbednosti.

Ubrzo po objavljivanju ove vesti, svet se za trenutak našao na ivici novog globalnog sukoba i to dve nuklearne sile, koje se na tom području nisu sukobile već više od 40 godina ali gde su tenzije na granici dugoj 3.500 kilometara svakodnevno prisutne. Ipak, čelnici obe države brzo su pribegli smirivanju tenzija.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da Indija pre svega želi mir.

"Ako budemo isprovocirani, imaćete naš adekvatan odgovor" - naglasio je Modi.

Mediji navode i da je najveći broj vojnika stradao od posledica smrzavanja u ledenoj vodi u koju su pali sa visoke litice na kojoj se sukob odigrao.

Kina i Indija vodile su, naime, samo jedan rat, 1962., u kojem je Indija teško poražena. Ovo je prvi smrtonosni okršaj te dve zemlje od 1975. i najveći od 1967.

Kina je inače neposredno nakon sukoba optužila Indiju da su njeni vojnici dva puta prešli granicu "provocirajući i napadajući kineske vojnike". Međutim, reč je o teritoriji zbog koje se ove dve zemlje decinijama spore, o nepristupačnoj oblasti u planinskom lancu Himalaja zvanom Ladah, koji inače pripada Kašmiru. Glavni razlog sukoba, prenose mediji je taj što i Indija i Kina vide to područje kao strateški bitan čvor za kontolu azijskog kontinenta. 

Međutim, prve čarke počele su još pre nekoliko meseci kada je Indija započela izgradnju puta koji ide duž granice a koju ni jedna od njih ne priznaje za pravu granicu već kao privremenu crtu razgraničenja.

Ubrzo po eskaliranju tenzija, u gradovima širom Indije održani su protesti na kojima su građani Indije spaljivali slike kineskog predsednika Si Đinpinga.

(Izvor: Dejli mejl, Index.hr)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR