Glas Javnosti

DESETINE HILJADA LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U VARŠAVI: "Ovo je bitka za suverenu, NEZAVISNU POLJSKU!"

Svet
Autor: Glas javnosti

Povod za msovne proteste su smene rukovodstava medija i zatvaranje dvojice ministara.

Desetine hiljada pristalica opozicije okupile su se ispred poljskog parlamenta u znak protesta zbog promena koje je nova Vlada donela u državnim medijima i zatvaranja dvojice bivših ministara osuđenih za zloupotrebu položaja.

- Moramo da dobijemo ovu veliku bitku za suverenu, nezavisnu Poljsku - rekao je okupljenima Jaroslav Kačinjski, lider stranke Pravo i pravda (PiS), koja je predvodila prethodnu nacionalističku vladu.

More crveno-belih poljskih zastava vijorilo se ispred parlamenta, prošarano transparentima sa parolama "Tusk=5. kolona" i "Preživeli smo Ruse, preživećemo Tuska".

Pojedini su skandirali Dudino ime i uzvikivali "Pobedićemo".

Državna novinska agencija PAP prenela je saopštenje Gradske skupštine Varšave da se okupilo oko 35.000 ljudi, dok je portparol PiS naveo da je protestu protestovalo skoro 200.000 ljudi.

Demonstranti su slušali govore poslanika PiS, pre nego što su krenuli ka državnoj televiziji.

Nova vlada proevropskog usmerenja na čelu sa Donaldom Tuskom promenila je rukovodstvo državnih medija u, kako je navela, pokušaju da povrati ravnotežu u medijima koji su postali platforme za propagandu PiS tokom osmogodišnje vladavine te stranke.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR