Glas Javnosti

Demografski kolaps u Ukrajini: Izgubili milione ljudi

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina rizikuje da zauvek izgubi značajan deo stanovništva koji je otišao na Zapad

Ukrajina rizikuje da zauvek izgubi značajan deo stanovništva koji je otišao na Zapad – takve strahove su u razgovorima za „Fajnenšel tajms” izrazili gradonačelnik Harkova Igor Terehov i ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov.

Sagovornici su rekli da bi životni standard na Zapadu i neizvesnost u Ukrajini mogli da spreče ukrajinske građane da se vrate.


FT je primetio da, ako je pre izbijanja neprijateljstava stanovništvo Harkova brojalo 1,5 miliona ljudi, sada je to oko 1,1 milion ljudi. Prema pisanju lista, trenutno u zemljama EU se nalazi oko šest miliona Ukrajinaca.

U junu je ukrajinski institut za budućnost procenio da se stanovništvo Ukrajine nakon početka specijalne operacije smanjilo sa 37,6 miliona na 29 miliona ljudi.

Prema podacima Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice, krajem novembra u svetu se nalazilo više od 6,3 miliona ukrajinskih izbeglica, od kojih je 5,9 miliona u Evropi.

U septembru je ukrajinski nevladin centar za ekonomsku strategiju (CES) sproveo studiju prema čijim rezultatima se od 1,3 miliona do 3,3 miliona izbeglica možda neće vratiti u domovinu.


Tako, od 5,6–6,7 miliona Ukrajinaca, 63 odsto planira da se vrati. Prema proračunima CES-a, u inostranstvu može ostati od 1,3 miliona do 3,3 miliona izbeglica. To je rezultat dugotrajnih neprijateljstava i stalne adaptacije izbeglica na život u inostranstvu, objasnili su u centru.

Najmanje se vraćaju studenti sa stranih univerziteta i oni koji aktivno traže posao u inostranstvu. Neki Ukrajinci (6,8 odsto) smatraju da njihova deca imaju bolje izglede u inostranstvu.




Glas javnosti/S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR