Glas Javnosti

Deklaracija G20: VELIKI UDARAC za Zapad, Kijev doživeo razočaranje

Svet
Autor: Glas javnosti

Deklaracija usvojena na samitu G20 u Indiji predstavlja udarac za zapadne zemlje jer nije postignut konsenzus kada je reč o podršci Ukrajini

„Deklaracija na kojoj su diplomate radile nedeljama predstavlja udarac za zapadne zemlje koje su tokom poslednjih godinu dana nastojale da ubede zemlje u razvoju da osude Moskvu i podrže Ukrajinu“, navodi se u članku.


Ističe se da formulacije G20 koje se tiču Ukrajine ukazuju na odsustvo globalnog konsenzusa po pitanju podrške Kijevu.
„U deklaraciji sa samita u Nju Delhiju govori se samo o ‘ratu u Ukrajini’ što je formulacija koju su pristalice Kijeva, SAD i saveznici u NATO, ranije odbacivali jer ona podrazumeva da su obe strane podjednako odgovorne“-

Oglasio se i Kijev.

Predstavnik ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko kaže da G20, kada je reč o delu deklaracije u kojem se pominje Ukrajina, nema čime da se ponosi.



Podsetimo, predstavnica Rusije u G20 Svetlana Lukaš rekla je da je samit u Indiji bio jedan od najtežih za G20, između ostalog i zbog Ukrajine, kao i drugih pitanja, i da je usaglašavanje deklaracije trajalo je praktično dvadeset dana.
Lukaš je ocenila da Deklaracija G20 odražava uravnoteženi stav grupe o Ukrajini, kao i nameru da se regulišu sukobi u celom svetu.


„Na temu Ukrajine mogu reći da su razgovori bili veoma teški i da je, pre svega, odigralo ulogu kolektivno gledište članica BRIKS i drugih partnera“, rekla je ona novinarima.
Predstavnica Rusije je istakla da je polovina „Grupe dvadeset“ odbila da tumači stvari onako kako bi to Zapad želeo.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR