Glas Javnosti

DEČAK PROGUTAO 14 TABLETA ZBOG OPASNOG IZAZOVA NA TIK TOKU : Umro je posle 6 dana na aparatima

Svet
Autor: Glas javnosti

Dečak je završio na aparatima, kada su mu organi otkazali

Trinaestogodišnji dečak preminuo je u Americi pošto je učestvovao u uznemirujućem i opasnom izazovu koji postaje sve popularniji na TikToku.

Izazov podrazumeva da osoba proguta do 14 tableta benadrila, leka protiv alergije kako bi izazvala halucinacije, a učesnici potom postavljaju video-snimke svojih iskustava na društvenim mrežama.

Veruje se da je ovaj trend među tinejdžerima pokrenut 2022. godine. Dosad je već izazvao niz slučajeva hospitalizacije dece koja su učestvovala u njemu.

Jedan od njih je Džejkob Stivens iz Ohaja koji je počeo da se koči posle uzimanja smrtonosne doze, prenosi news.com.au.

Hitno je prebačen u bolnicu kada je organi počeli da mu otkazuju.

Nažalost, posle šest dana na aparatima, porodica je donela tešku odluku da ga skine sa istih jer mu je mozak prestao sa radom.

Džejkobov otac Džastin posvetio se sada tome da upozorava roditelje i omladinu na opasnosti koje kriju društvene mreže i podelio je fotografiju svog sina u bolničkoj postelji dok prima životnu potporu u bolnicu, kako bi povećao svest ljudi o tim rizicima.

"Bilo je to previše za njegovo telo", rekao je ožalošćeni otac za ABC 6 sećajući se "najgoreg dana u svom životu".

"Nema snimka mozga, nije bilo ničeg. Kažu da smo mogli da ga održavamo veštački u životu i da je mogao da leži tako, ali da nikad neće otvorio oči, nikad neće udahnuti, osmehnuti se, hodati ili govoriti", ispričao je nesrećni otac kroz suze.

Džejkobova porodica sada je počela da pritiska javnost i političare da preduzmu korake da spreče decu od učešća u takvim izazovima tako što bi se ograničio pristup lekovima kao što je Benadril.

Takođe predlažu i uvođenje starosnih ograničenja za otvaranje naloga na TikToku, primoravanje korisnika da se registruju sa ličnim podacima pre nego što pristupe platformi.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je upozorenje na opasnosti od učešća u izazovu Benadril i navela da je upoznata sa navodima da su neka deca završila na intenzivnoj nezi ili su umrla posle učešća u njima.

"Uzimanje većih doza antihistaminika kao što je Benadril od preporučene, može dovesti do ozbiljnih srčanih problema, kome, pa čak i smrti", navela je FDA.

Hitna služba u Kvinslendu potvrdila je da je primila alarmantan broj poziva prethodnih nedelja u vezi sa ovim trendom.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR