Glas Javnosti

DANSKA U NEDELJU DOBIJA NOVOG KRALJA: Princ Frederik stupa na tron

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvaničnici u Danskoj tek treba da odluče koliko će novca dobijati novi monarh, ali bez obzira na iznos, nekim Dancima kraljevska porodica pruža osećaj bajkovite tradicije i vredna je svake pare.

Danska kraljica Margareta II zaprepastila je naciju u novogodišnjoj noći kada je objavila da će abdicirati i prepustiti presto svom najstarijem sinu, koji će u nedelju postati kralj Frederik X.


Članovi danske kraljevske porodice troše osam puta manje novca od britanske kraljevske porodice, što dansku monarhiju čini jednom od najpopularnijih u Evropi.

Ona ima podršku više od 70 odsto stanovnika. Otadžbina pisca bajki H.C. Andersena, Danska ima jednu od najstarijih monarhija na svetu.

Oko 52 odsto Danaca smatra da je kraljica korektno plaćena ili nedovoljno plaćena, dok tek 30 procenata smatra da je plaćena više nego što treba, pokazuje istraživanje koje je objavio list „Berlingske“ 2023. godine.


Kraljevska porodica je dobila 88,9 miliona danskih kruna (13,04 miliona dolara) iz javnih sredstava u 2022, godini prema zvaničnicima podacima.

Poređenja radi, britanskoj kraljevskoj porodici dodeljeno je 86,3 miliona funti (109 miliona dolara) iste godine. Danski parlament tek treba da odluči koliko će novca dobijati novi kralj i kraljica.

U pokušaju da održi nisku potrošnju, kraljica Margareta je 2022. odlučila da oduzme kraljevske titule deci svog najmlađeg sina, princa Joakima.


Prestolonaslednik Frederik i njegova supruga Meri, rođena u Australiji, viđena je na ulicama Kopenhagena kako dovozi decu do državne škole biciklom, popularnim načinom prevoza u prestonici.

Ali Danci vole i malo pompe i glamura, kao kada se kraljica Margareta prošle nedelje vozila ulicama Kopenhagena u pozlaćenoj konjskoj zaprezi iz 1840. godine.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnositi/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR