Glas Javnosti

Danilo Božović, preduzetnik, autor i majstor koktela dominira u SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Kada uz trud radite posao koji volite, bez obzira na životne okolnosti koje vas prate, uspeh je zagarantovan. Ljubav prema određenoj profesiji treba da bude pokretač, atom koji daje snagu i onda kada čovek nema želju za napredovanje i usavršavanje.

Postići uspeh u određenom poslu nije lako. Pogotovu, ako kao Danilo Dača Božović odlučite da se iz svoje zemlje, i svog rodnog grada preselite na drugi kontinent. Danilo je svoju karijeru sada već profesionalnog barmena započeo u Beogradu pre 20 godina. Miami Times uvrstio je Danila u deset najboljih barmena u Americi, a o tome svedoči zlatna medalja koju je dobio za SAD, na prestižnom svetskom takmičenju u pripremi koktela u Francuskoj. Druga knjiga čiji je Danilo autor, proglašena je za najbolju koktel knjigu 2022. godine. Ove godine bar  "Swizzle Rum Bar & Drinkery"  čiji je Danilo vlasnik proglašen je za drugi najbolji bar u Americi.  Danilo je pristao da za naš portal kaže nešto više o svom poslu, baru koji vodi, ali i planovima koje ima za budućnost.

Kako je izgledao Vaš put do Amerike?

Život u Srbiji bio je kao i za većinu ljudi koji tamo žive, porodica, izlasci, društvo, socijalan kao i kulturan život bili su veoma jaki. Svaki dan bio je posvećen učenju kada je priprema koktela u pitanju.  Sve je počelo oko ranih 2000. godina kada sam bio u vojsci. Tamo sam počeo da čitam dosta knjiga o koktelima, čak bih za Novu godinu pravio neki koktel. To je bila jedna super škola, vreme samouke, gde nije postojalo mnogo barmena koji bi mogli da prenesu znanje.  Učenje i nadogradnja bili su sastavni deo mog života u Beogradu, i veoma bitan deo u vezi sa koktelima. Bilo je dosta lokala u kojima sam radio, neka jaka tačka ugostiteljskog života i moje pronalaženje u toj profesiji bilo je otvaranje Belgrade bartender akademije, taj period je bio bitan kada smo počeli da prenosimo znanje i drugim ljudima. Posle te škole naglasio bih vođenje "Crvenog Pevca" koji je postao visoko rangirani koktel bar, kao i klub "Magacin", jedan od tri lokala u Beton hali u Beogradu. Bilo je to super iskustvo, tada sam osvojio dosta nagrada po susednim zemljama, sve su to iskustva koja su se nadograđivala kako bi put do Amerike bio moguć. Mislim, da je bilo dosta i do ljudi koji su preporučivali da idem preko, tako da se sve perfektno sklopilo. Prijatelj Peca, kog moram da pomenem bio je bitan faktor u mojoj karijeri, kao i majčina prva knjiga "1000 koktela na svetu"  koja je dočarala taj neki svet. Zatim inostrana gostovanja, kao i sam " Zlatni pevac", tu smo krenuli da pravimo infuzije, da kombinujemo različite sastojke, da pravimo ginger beer, da pravimo razne dzemove i da kombinujemo sastojke koji su bili možda inovativni za to vreme u Beogradu. To je bio jedan pripremni period i jedna odskočna daska ka putu prema Americi.

Kada se rodila ljubav prema koktelu? Zašto ste izabrali baš Ameriku kao zemlju koja bi Vas vodila ka uspehu?

Ljubav prema koktelu,  bila je prisutna od ranijih dana, neke stvari su nam prosto prirodne. Kao mlađi uvek sam pričao o koktelima, izmišljao imena za iste, a da nisam ni prvi gutljaj probao.  Posle gimnazije želeo sam da imam svoj finansijski izvor, a ugostiteljstvo mi je bilo najbolja opcija dok sam studirao, i meni nekako najprimamljivija, voleo sam ceo svet koji se rotira oko bara. Kada sam već imao izvanredne rezultate i bio ponosan na njih, rekao sam ok, bilo bi u redu da se iskusim u Americi, jer je ona zapravo kolevka koktela. Najbolji barovi jesu u Njujorku, tada sam poželeo da odem, i testiram svoju vrednost i svoje sposobnosti. Godine 2009. sam prvi put otišao u Njujork, da vidim više,  pored predavanja koja sam u školi imao, i literature, želeo sam da to prođe kroz moju ruku, jer iskustvo je svakako najbitnije. Posle dve godine odlučio sam da se Njujorku priključim u punoj meri, bila mi je ponuđena pozicija u "Employees Only" u najboljem koktel baru u svetu, tako da nisam želeo da propustim takvu šansu, želeo sam da se oprobam u najboljem mestu i najboljem gradu. Pomoćni faktor  bili su ljudi koji su mi nudili odlazak za Ameriku. Tako da se  bez forsiranja sve savršeno sklopilo, što se pokazalo kao najbolji rezultat.



Da li je bilo teško otvoriti bar u USA? 

Definitivno jeste, zbog svih faktora. Po meni čovek treba da ima ideju, kako bi napravio neko obeležje na tržište, kao  i u gradu u kom se nalazi. Put znanja, kao i nadogradnja u Americi, usavršavajući svoj zanat, prirodno su vodile  ka tome. Naravno, trebalo je mnogo faktora da se poklopi, počev od potencijalnih investitora, od lokacije do koncepta, kao i vere u sebe. Hvala Bogu, tu nije bilo dosta problema. Uz sreću, dobre ljude i savete koji su nekad bolni nekad nisu, čovek će iz svake konverzacije uzeti najbolje. Slušajući prethodne vlasnike, i legende ovoga posla sve se sklopilo, pri izdavanju svoje prve knjige, 2016. godine dobio sam ponudu da postanem partner u "Employees Only", i da odem u Majami, da budem tu partner. To je bio super period gde sam pored edukacije, osoblja, pravljenja tima krenuo  da dizajniram ceo bar uz arhitekte, ulazio sam u samu materiju, pri izboru boje, materijala, svetlosti, naravno i čaša, kvaliteta stakla, proizvođača, dobavljača, formiranje tima, sve je to bio jedan bitan momenat. Cela struktura, vodila je ka bližoj etapi otvaranja svog bara. 

Da li imate poseban recept kada je pravljenje koktela u pitanju?

Kroz godine rada naučio sam  da gledam  da sve bude izbalansirano. Ne koristim poseban recept, bitan mi je balans, trenutno volim da koristim sastojke koji su nesvakidašnji. Jako mi je bitno da koristim stilove i recepte koje nisam susretao, bitna mi je unikatnost. Radimo dosta sa sirevima, skoro smo izbacili koktel koji sadrži kozji sir, dosta sam radio sa Aceto Balsamicom, sa parmezanom smo imali jedan koktel, u  "Swizzle Rum Bar & Drinkery"  koristimo više od 50 domaćih sastojaka. Veoma je teško smisliti recept koji nema sto posto sličnist sa nekim već postojećim, ali se trudim da u tome istrajem, što je manja sličnost sa nekim drugim koktelom to sam srećniji i ponosniji.


Šta je najviše uticalo da "Swizzle Rum Bar & Drinkery"  bude proglašen za drugi najbolji bar u Americi?

 Želja za unikatnošću, umetnost ugostiteljstva jako je bitna, nagrada moje druge knjige  pomogla je samom uspehu. "Swizzle Rum Bar & Drinkery"  je unikatan bar, to je prvi nestojeći bar u Majamiju, to znači kada su kapaciteti sedenja popunjeni, gosti mogu čekanje da provedu u  salonu, gde će biti  usluženi dok neki sto ne bude slobodan. Mislim da je i unikatnost samog stila koktel bara imala čar, taj bar je otvoren kako bi se koktel konzumirao u prijatnom okruženju, nema gužve oko gostiju, vlada prijatna energija, svako ima svoj koktel prostor, da uživa u ukusu koktela, kao i sa ljudima s kojima je došao u bar. Mi smo jedan od nekolicine barova koji ima program prakse. Imao sam jednog dečka koji je godinu dana čekao da nam se pidruži i krene od nule i da radi u našem lokalu. Imamo veliko uvažavanje od ugostiteljske komune u Majamiju, dolazi nam dosta kuvara s Mišelinovim zvezdicama koji žele da probaju koktele, ali i da uživaju, bilo mi je bitno da pored koktela ljudi imaju izduvni ventil. Takođe, dolaze nam ljudi iz cele Amerike. Mislim da je sve to uticalo da "Swizzle Rum Bar & Drinkery"  bude proglašen za drugi najbolji bar u Americi.



Da li ste potajno očekivali nagradu?

Uvek sam znao da će se rezultat isplatiti i verovao sam u to.  Većinu dana koristim da sve analiziram. Sada pišem treću knjigu, koja ulazi u veće detalje, kako kotela, tako rada s ljudima, psihološkog stanja, provođenja vremena za barom, različitih vrsta leda,  do alkoholnih napitaka iz cele zemlje, sada koristimo shochu iz Japana, koristimo i  Lychee wasabi. Uvek sam verovao da će se upornost isplatiti i da će rad doneti rezultat, prosto znao sam da je to jedini način koji vodi ka uspehu.



Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

 Imam par pregovara za otvaranje tiki bara, u opticaju su gradovi iz Amerike kao i jedan grad van Amerike. Proizvodim svoj vermut iz Argentine, od najboljeg argentinskog vina, koji bi trebalo ove godine da plasiramo na tržište. Naravno, i treća knjiga koja je u pripremi.  Plan je da s  Pernod Ricardom u Srbiji jednom godišnje pravimo dobrotvorno koktel veče, gde ceo profit ide u dobrotvorne svrhe. Takođe, jednom godišnje u Srbiji radićemo  Master Class s Pernod Ricardom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR